Начало » Новини » Страната
19.12.2014 г.

Училища и детски градини ще купуват само качествени български храни

Законодателни промени

Farmer.bg

        С промени в нормативната уредба министерството на земеделието ще въведе изискване млечните храни, хлябът, лютеницата и останалите храни в училищата и детските градини задължително да се произвеждат по български стандарт. Това съобщи на вчерашния консултативния съвет по животновъдство ръководството на министерството на земеделието. „Наша цел е да създадем по-добри условия за развитие на животновъдството и останалите направления в агросектора, като осигурим здравословна и качествена храна, особено за децата“, подчерта пред фермерите министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В тази връзка доставчиците на храни ще бъдат задължени да осигуряват безопасни и качествени продукти, произведени от български компании.

         Предвижда се киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения и училищата, да са произведени по БДС. Същото се отнася за месото и колбасите, брашното и хлябът и лютеницата, които също трябва да имат браншови стандарт. Въвежда се и териториалното ограничение при доставка на определени храни, като се цели осигуряването на свежи продукти ябълки, домати и краставици, които са от особено значение за здравословния начин на хранене при децата в детските градини и учениците.           

         Промените ще бъдат записани в Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

         Предлаганите промени в Наредбата за директните продажби на продукти от млечните ферми предвиждат в нейния обхват да се включат и фермите от 2-ра и 3-та категория. Изискването е те да повишат качеството на произвежданото мляко, посочи Танева. Премахва се и ограничението птицевъдите да продават директно не повече от 40% от дневно добитите яйца.

         Друга обсъждана промяна в законодателството са измененията в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. „Целта на тези промени е да въведем дългоочакваното регламентиране на реда за отдаването на ливади и пасища на животновъди без търг или конкурс“, изтъкна зам.-министър Цветан Димитров.

         Измененията предвиждат ливадите, пасищата и мерите от общинския и държавния фонд да се разпределят на фермерите в зависимост от притежаваните пасищни животни. Останалите свободни земи ще бъдат включвани в търг, в който ще могат да участват само собственици на пасищни животни. В случай че останат още свободни имоти, ще има втори търг, в който няма да има ограничение за участниците.

          По време на Консултативния съвет беше представен и проект на Наредба за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти. С предложения проект се цели да се създадат предпоставки за устойчивост и развитие на пазара на млякото след приключване на квотната система на 31 март 2015 г. 

           Отчетено беше, че до момента са изплатни близо 130 млн. лв. на животновъдите за националните доплащания за 2014 г. Изцяло преведени са евросубсидиите по схемите за специфично подпомагане, а в началото на 2015 г. ще бъде изплатен и остатъкът от 30% от националните доплащания.     

             

Училища и детски градини ще купуват само качествени български храни
13440
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Първи стъпки към промени
Много ентусиазъм се иска, за да стигнат биоплодовете и зеленчуците до детските ни кухни
БАБХ
При проверките из училищата са открити доста храни и напитки, негодни за децата
Среща министри ЕС
Процент от биопродуктите засега няма да се продават задължително в училища и болници
БАБХ извърши 1264 проверки в училищата в страната от началото на учебната година
Правителството прецени мярката като обида за местните фермери
Френски кмет разгневи управляващите със забрана на месните ястия в училищата
БАБХ
След проверките училищата са наложени два акта за няколко хиляди лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини