Начало » Новини » Страната
16.12.2014 г.

Еколози критикуват решенията от Лима за борбата с климатичните промени

Позиция

Farmer.bg

На 17-и декември представители на коалицията за Климата, част от която е и Фондът за дивата природа WWF, организират видеовечер и  дискусия на резултатите от приключилата среща за климатичните промени, проведена в Лима. Дискусията е озаглавена „Променят ли се политиките за промените в климата?“, съобщиха от WWF България. Според еколозите на фона на екстремните метеорологични условия от последните дни във Филипините и потенциално най-горещата година (2014 г.) правителствата на страните, които участваха в срещата на ООН в Лима, приеха недообмислен план за намаляване на емисиите.

Основният липсващ елемент е, че правителствата не успяха да се споразумеят за конкретни планове за намаляване на емисиите преди 2020 г., което да положи основата за прекратяване на зависимостта от изкопаемите горива и бързото преориентиране към възобновяемите източници на енергия и повишаване на енергийната ефективност, съобщиха от

Научните данни ясно показват, че всяко забавяне на активни действия в посока  намаляване на емисиите включително преди 2020 г., ще направи почти  невъзможно избягването на най-лошите последствия от изменението на  климата. В Лима обаче политическата целесъобразност спечели срещу научната. В началото на разговорите преговарящите изпуснаха вълната на политическия оптимизъм, след като по-рано тази година Китай и САЩ постигнаха историческо споразумение за намаляване на емисиите.

Настоящото споразумение не обосновава и как ще се осигурят липсващите средства в т. нар. „Зелен климатичен фонд“, които трябва да достигнат 100 милиарда долара на година.

Ако правителствата приемат сериозно ситуацията, те трябва незабавно да започнат да определят конкретни действия за намаляване на емисиите, както и да  осигурят финансиране за тях преди 2020 г.. Това може да бъде решено на предстоящите срещи на Г-7 и срещите на ООН на високо равнище,  планирани за лятото на 2015 г. Предвид постигнатия резултат от срещата в Лима, остава абсолютна загадка какво окончателно решение ще вземат правителствата в Париж догодина.

В рязък контраст с преговорите еколозите отбелязват обаче и положителни промени. Латиноамериканските държави демонстрираха, че наистина са възможни решителни действия за справяне с промените в климата, чрез увеличаване на енергията от възобновяеми източници, бъдещо намаляване на емисиите от горското стопанство, както и чрез редовни вноски в Зеления фонд за климата.

WWF и другите големи природозащитни организации ще продължат да работят с партньори от гражданското общество, местните и националните правителства и бизнеса, за да се справим с изменението на климата.

 

Еколози критикуват решенията от Лима за борбата с климатичните промени
3446
 

Последни материали
Виж
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Свързани материали
Виж
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
Инициатива
Защитена зона пази есетрите по Дунав
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини