Начало » Хоби земеделие » Цветарство
16.12.2014 г.

Какво трябва да знаем ако отглеждаме Оксалиса

Родът на Оксалиса (Oxalis) е голям и наброява около 800 вида, разпространени в умерените, субтропичните и тропични области на света. Представители са на едноименното семейство Киселичеви (Oxalidaceae). Те са едногодишни или многогодишни тревисти растения, по-рядко полухрасти с характерните за тях тройни и четворнонаделени листа, наподобяващи много тези на четирилистната детелина. Подземните им органи в зависимост от вида са с различен строеж - има коренища, грудки и малки луковички. Някои от видовете добре се развиват на открито в места с лека почва и полусянка. Други пък може да се отглеждат само като стайни растения в саксии. Видовете, които се отглеждат като декоративни саксийни растения, са с тропичен произход и затова навън през зимата не биха могли да издържат дори и да има някакво покритие на саксията.

Като стайни се отглеждат четирилистният оксалис (Oxalis tetraphylla), оксалисът на Ортгес (Oxalis ortigesii), триъгълният оксалис (Oxalis regnellii), капският оксалис (Oxalis bowiei). Четирилистният оксаликс има четириделни зелени листа с тъмно-кафяв център, разполагащи се на дълги дръжки. През зимата изпада в зимен покой, като хвърля листата си. Луковичките му остават в саксията, като се съхраняват в сухо и прохладно място с температури не по-ниски от 10 градуса. През пролетта те се изваждат и се засаждат в нова почвена смес и до започването на образуване на листа се поливат много рядко.

Оксалис на Ортгес е с жълти цветове и тройнонаделени зелено-кафяви листа на дълги дръжки. Той е коренищно растение. Този вид няма ясно изразен период на покой и затова през зимата се отглежда също на топло в стая. Може да се размножава чрез резници.

Триъгълният оксалис е от Южна Америка и има зелени с пурпурен оттенък листа. Вирее добре на полусянка при достатъчно влага. Чувства се добре и в неотоплявана стая или осветен коридор, но не понася течения.

Капският оксалис е много красив с едрите си розови цветове, но не е замоустойчив за нашите ширини и можем да го отглеждаме само в стая.

Бутилката е често срещан атрибут в градината, който се използва като подръчно средство за покриване на растения и разсади, и предпазването им от леки студове и измръзвания. Тя се разрязва обикновено на 2 части, които се използват според сезона. Ако ще покривате растенията през зимата, то отворът на бутилката трябва да е с капачката и да е нагоре, а широката част на бутилката да е в земята, ако ще е в ранна пролет или през лятото, отворът се оставя без капачка, за да има приток на въздух.

Какво трябва да знаем ако отглеждаме Оксалиса
10658
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини