Начало » Новини » Страната
26.11.2014 г.

Еколози протестират срещу проект за нов устройствен план на Пирин

Предупреждение

Farmer.bg

Еколозите от коалицията "За да остане природа в България" са силно обезпокоени от новия проектоплан за управление на Националния парк „Пирин”, който предвижда прокарване на стотици километри ски писти и масиран дърводобив. В разработките, които не са одобрени от законодателството на страната, се предвижда изграждането на 333 километра писти и 113 илометра лифтови съоръжения. Това е записано в „Концепцията за развитие на курортно-туристическата локализация „Банско-Разлог-Предел-Добринище“, съобщиха от коалицията.

Възмутителен е и фактът, че дърводобивът на територията на Национален парк Пирин може да се увеличи 28 пъти! Това създава съмнения относно обективността на фирмата „Пролес инженеринг“ ООД, която разработва новия план и дава възможност за по-нататъшно унищожаване и застрояване на парка, се посочва в становището на еколозите.

На 27 ноември компанията „Пролес инженеринг“ организира семинар в голфклуб край Разлог. На него ще бъде представена „част 1- „Описание и оценка на парка“ от новия проект за план за управление на Национален парк Пирин.

Към 13 ч. днес на електронната страница на „Пролес инженеринг“ - https://pu-pirin.com, не беше представена документацията, на база която ще се проведе предстоящото събитие. Така неправителствените организации не биха могли да се подготвят за семинара, като представят издържана позиция и становище.

Липсва част от главите, които ще са предмет на обсъждане (т. 1.23 и т. 1.24). Голяма част от информацията е качена в последните 2 дена, а обемът ѝ дотук е 419 страници. Оставащото време до семинара е крайно недостатъчно за изчитането на целия материал.

От краткото запознаване с част от документите, качени на страницата на „Пролес инженеринг“, прави впечатление, че описателната част на новия план има за цел да отрече действащия план за управление на Национален парк Пирин от 2004 г., а не да надгради и подобри управлението на парка.

Представители на коалиция „За да остане природа в България“ и инициативата „Прозрачни планини“ ще участват в семинара. Те обаче са силно разтревожени от пренебрегването на заинтересованите страни в процесите по разработване и обсъждане на плана.

Въпреки че Пирин е парк от национално значение и е обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО, не е предвидена нито една дискусия в големите български градове, където могат да се включат най-много хора.

В отправената покана до заинтересованите страни е включено и събитие, което ще се проведе днес, но на него са поканени само "експерти", за да проведат „дискусия на експертно ниво“. Дискусията е част от програмата и е включена в поканата до заинтересованите страни и в същото време е затворена за тях. Така се оказва, че от 93 поканени лица, 37 са "по-малко поканени", само за втория ден. Също така е неразбираема липсата на покана до Българска академия на науките, която да участва в дискусиите.

Програмата е направена така, че реално да няма възможност за истинска дискусия и аргументация. Предвидени са 100 минути за обсъждане на абиотичните фактори, биологичната характеристика, културна и социално-икономическа характеристика и първа оценка на парка.

 

Опазването на националното и световното богатство на Пирин е гаранция за дългосрочно устойчиво развитие на района. Участието в изработването на новия план за управление на Национален парк Пирин със становище или предложение е задължение на всеки гражданин, който се интересува от съдбата на Пирин.

Затова коалицията „За да остане природа в България“ приветства инициативата „Прозрачни планини“, чиято мисия е да вдъхнови и подкрепи гражданската активност за управлението на планинските ресурси на България. На платформата https://prozrachniplanini.org всеки може да се запознае с текстовете за управление на Национален парк Пирин на разбираем език и да даде своите предложения.

Еколози протестират срещу проект за нов устройствен план на Пирин
8530
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Назначения
Новите директори на националните паркове „Рила” и „Пирин”
Аспиринова терапия за доматите
Инициативи
Доброволци засадиха хиляда медоносни дръвчета в Пирин
Еколозите
ВАС спря новия план на Пирин, позволяващ да се строи в 66% от парка
Инициативи
WWF и ООН работят с водещи компании в сектора за опазването на световното наследство
Съдебни битки
Природозащитници искат оставката на екоминистъра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини