Начало » Важно за фермера » Пчеларство
25.11.2014 г.

Плътно следете хода на зимуване на пчелите

Съвети

Farmer.bg

Въпреки че пчелните семейства през декември са в абсолютен покой, фермерите трябва плътно да следят тяхното състояние. Обикновено пчелите се намират на кълбо, събрани най-често в средните пити срещу входа на кошера. При добро зазимяване семействата презимуват добре до пролетта. Слънчевите дни през месеца са значително по-малко и те често ги използват да правят очистителни облитания, които са изключително важни за доброто зимуване. Ако пчелинът не е на завет, препоръчва се по-слабите да се преместят до стена или плътна ограда и през февруари да се върнат на постоянното място!

Добре зазимените семейства не се нуждаят от нашата помощ. От време на време посещавайте пчелина и отстранявайте евентуално възникнали нередности. Какво трябва да се проследява?

 Капаците могат да бъдат съборени от вятъра или животните, а входовете – да са задръстени от умрели пчели. В такъв случай с пръчка или с тел трябва ги освободите, за да се улесни облитането и проветряването.

 Когато паднат обилни снеговалежи и кошерите са затрупани, не е необходимо пчеларят да ги почиства, защото няма опасност от задушаване. Снегът е добра защита от ниските температури и ветрове. Само да не се допуска навяване от страната на прелката. Тогава снегът може внимателно да се почиства, без да се дразнят пчелите.

Почиствайте снега изцяло, когато евентуално се топи през деня и замръзва през нощта, така се избягва образуването на ледена кора на входа, която може да го запуши! Премахването й да става с нагорещено желязо, което стопява леда без да се дразнят пчелите.

Премахването на снега от покривите да става колкото се може по-безшумно! През втората половина на декември се извършва проверка на семейството чрез прослушване с гумено или пластмасово маркуче. Единият край се вмъква внимателно през входа, а другата - в ухото, по начина както лекарят прави това при прегледа на болен:

-  Когато при почукване семейството отговаря с дружен шум, който затихва като ударен камертон, значи семейството е редовно.

 Когато този шум е неравномерен с ясно изразено бръмчене на отделни пчели, е лош сигнал за зимуване! Това може да се дължи на лоша храна – кристализирал мед, влага или присъствие на мишка. Последното може да се установи, като се бръкне със закривена тел през входа и се извадят остатъци от изядени пчели.

 Ако липсва храна, тогава се чувства звук като шумолене на листа - без да се чука. В зависимост от случая се вземат мерки. Семейството може да се отвори при нужда (за бързо), когато се налага даване на твърда храна или изгонване на мишка, дори температурата навън да е отрицателна.

 

 

Плътно следете хода на зимуване на пчелите
9751
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини