Начало » Пазари » Животинска продукция
23.11.2014 г.

Спад в цените на пилешкото месо в края на ноември

Пазар

Farmer.bg

За периода 12-19 ноември средните цени по веригата на предлагане на пилешкото месо леко падат спрямо предходната седмица. Единствено поскъпване има при замразените пилета в големите търговски вериги, сочи седмичната справка на агростатистиката към министерството на земеделието.

По тържищата цената на замразените пилета варира от 3,38 лв./кг (Добрич) до 4,30 лв./кг (Ловеч). В девет области е регистрирано седмично намаление на цените на едро в рамките на 0,2 – 4,3%, като най-значително е в Благоевград. В други четири области се отчита покачване на ценовите стойности с между 0,2% (Бургас) и 3,4% (София). Средната цена на едро на замразеното пиле за страната се понижава с 0,3% спрямо предходната седмица до 3,98 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле се движат в границите от 4,62 лв./кг (Бургас, Видин, Враца, Монтана, Сливен и Ямбол) до 5,15 лв./кг (Разград).

Най-голямо поскъпва от 5,2% е отчетено в Търговище. Средната цена на дребно на замразеното пиле за страната в супермаркетите се увеличава с 0,6% на седмична база до 4,78 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле във веригите са поскъпнали средно с 0,80 лв./кг спрямо цената на едро, като разликата варира от 0,41 лв./кг в Бургас до 1,49 лв./кг в Добрич.

Предлагането на замразено пиле в малките магазини е на цени от 4,53 лв./кг (Ямбол) до 5,23 лв./кг (Кърджали). В четири от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта от 0,9% (Сливен и Ямбол) до 4% (Перник). Седмично покачване на цената се отчита единствено във Варна - с 1%. В резултат от тези колебания, средната стойност за страната се понижава с 0,2% на седмична база до 4,97 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са с 0,99 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Силистра (1,77 лв./кг), а най-малка – в Ямбол (0,35 лв./кг). Цените на дребно на замразеното пиле в супермаркетите са средно с 3,8% по-ниски от тези в другите търговски обекти.

При охладените пилета през периода на наблюдение средната цена на едро за страната е 4,53 лв./кг, с 0,4% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, стойностите се задържат в диапазона от 4,22 лв./кг (Пловдив) до 4,85 лв./кг (Смолян).

На тържищата в шест от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта в рамките на 1,1% (Варна и Перник) – 3,3% (Видин). Единствено в област Благоевград цената на едро се покачва, с 3,6%.

Средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги бележи намаление от 2,8% на седмична база, до 4,87 лв./кг. Най-евтино продуктът се продава в Силистра и Търговище (4,69 лв./кг), а най-скъпо – в Смолян (5,24 лв./кг). В единадесет области се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 3,1 – 9,6% (Силистра и Търговище), а в други три - повишение от 1,6 до 6,8% (Варна).

Предлагането на охладено пиле в по-малките търговски обекти е на цени от 4,75 лв./кг (Сливен) до 5,45 лв./кг (Стара Загора), като в преобладаващата част от областите не са отчетени седмични колебания на стойностите. Единствено в по-малките магазини в София се наблюдава поевтиняване на продукта с 5,6%. В резултат, средната цена на дребно за страната в тези обекти намалява незначително спрямо предходния седмичен период (с 0,4%) до 5,11 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са с 0,58 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Габрово и Ловеч (0,77 лв./кг), а най-малка – във Варна (0,27 лв./кг).

Сравнението на продажбите в бакалиите и търговските вериги сочи, че цените в супермалкетите са по-ниски с 4,9% от тези в малките магазини.

 

 

Спад в цените на пилешкото месо в края на ноември
6842
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
Спрямо същия месец на миналата година
Заложените яйца за бройлери и патета са намалели рязко през януари
През първата половина на 2021 година
Поредни предизвикателства очакват птицевъдите в световен мащаб
От 14 декември неясно докога
Великобритания затваря всички домашни птици в помещения заради грипа
Подобни горещини и загуби не са регистрирани за последния половин век
Жегата умъртви милион пилета в Бразилия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини