Начало » Пазари » Животинска продукция
17.11.2014 г.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната

През периода 5 – 12 ноември 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешкото месо в страната бележат леки разнопосочни седмични отклонения. По-съществено понижение се наблюдава само при средната цена на едро на замразеното пиле, а покачване - при средната цена на дребно на охладеното пиле, предлагано в големите търговски вериги, се посочва в анализ на специалисти от МЗХ.

Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 3,99 лв./кг, с 1,5% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, цените на тържищата са в диапазона от 3,38 лв./кг (Добрич) до 4,30 лв./кг (Ловеч). В шест от областите се регистрира седмично поскъпване на продукта в рамките на 0,2% (Бургас) – 3% (Монтана), докато в други шест стойностите бележат понижение с между 0,3% (Велико Търново) и 12,2% (Добрич).

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле се задържат в границите от 4,61 лв./кг (Перник) до 4,97 лв./кг (Смолян), като в почти всички области остават на нивата от предходния седмичен период. Единствено в ГТВ на област Благоевград се наблюдава седмично изменение на цената на дребно – намаление с 1,9%. Средната стойност за страната остава без промяна спрямо предходната седмица – 4,75 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,76 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,42 лв./кг в Бургас до 1,47 лв./кг в Добрич.

При търговията на дребно със замразеното пиле в другите търговски обекти (ДТО) се отчита леко намаление на средната стойност за страната спрямо предходната седмица – с 0,4%, до 4,98 лв./кг. По области, цените на продукта в тези обекти се движат от 4,57 лв./кг (Сливен и Ямбол) до 5,50 лв./кг (Силистра ). В пет от областите се отчита седмично понижение на стойностите в рамките на 2 - 3,6% (Бургас), а само Русе – леко покачване, с 0,9%.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са средно с 0,99 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,38 лв./кг в Ямбол до 1,83 лв./кг в Силистра.

Средно за страната, цената на замразеното пиле в ДТО е с 4,8% по-висока от тази в ГТВ.

През изминалата седмица средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,55 лв./кг, незначително по-ниска спрямо предходната седмица (с 0,2%). По области, стойностите продължават да варират от 4,22 лв./кг (Пловдив) до 4,85 лв./кг (Смолян). В осем областни центъра се отчита седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,4 – 2,5% (Шумен), а само в областите Благоевград и Добрич – поскъпване, съответно с 0,4 и 1,1%.

При търговията на дребно с охладено пиле в големите супермаркети се отчита покачване на средната стойност за страната с 1,6% на седмична база, до 5,01 лв./кг. По области, цените в ГТВ са в границите от 4,58 лв./кг (Варна) до 5,24 лв./кг (Видин, Враца, Монтана, Разград, Русе и Смолян). Спрямо предходния седмичен период, в девет от областите се наблюдава увеличение на цените, достигащо до 8,3% във Видин, Враца и Монтана, а в три – намаление, най-съществено във Варна (със 7,5%).

През изминалата седмица цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,46 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,09 лв./кг в Стара Загора до 0,89 лв./кг в Търговище. В област Варна цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,10 лв./кг.

В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле са в диапазона от 4,75 лв./кг (Сливен) до 5,45 лв./кг (Стара Загора). Леко седмично увеличение на цените се регистрира в Хасково (с 0,9%) и Пловдив (с 2,5%). Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини се увеличава с 0,2% на седмична база, до 5,13 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,58 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е от 0,22 лв./кг във Варна до 0,77 лв./кг в Габрово и Ловеч.

През изтеклата седмица цените на охладеното пиле в ГТВ са средно с 2,3% по-ниски от тези в ДТО.  

Цени на пилешко на едро и дребно в страната
5467
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
През първите 9 месеца на годината
Износът на пилешко от САЩ продължава да чупи рекорди
БАБХ насочи за унищожаване 1100 кг пилешко месо за дюнер негодно за човешка консумация
Евростат
В Германия пилетата са двойно по-скъпи от тези на българския пазар
Статистика за юли 2021 г.
За една година пилешкото месо в България и ЕС поскъпва с около 10 процента
БАБХ
Унищожени са десет тона пилешко месо от Полша със салмонела
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини