На 19 ноември българското представителство на международното движение за съхранение на традиционните храни Slow Food организира в София работна среща на тема „Кой би спечелил от регламентирането на производството на занаятчийски храни в България”, съобщиха от организацията. Срещата ще се проведе в залата на Европейски парламент в София от 14 часа. Дискусията се провежда в рамките на проект „ESSEDRA – природосъобразно, устойчиво социоикономическо рязвитие на селските райони”, финансиран от Европейската комисия. По време на дискусията ще бъде представен анализ, сравняващ изискванията на българското законодателство към малките фермери с европейските норми.
Фокусът е поставен върху наредба 26 за директните продажби от фермите и връзката й с европейските разпоредби, приложими към дейността на малките фермери. Анализът е предоставен на министерството на земеделиетои ще бъде използван от новата работна група, която подготвя поредните промени в наредба 26.
В срещата ще участват представители на агроминистерството, агенцията по храните, неправителствени организации и учени.
ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА
14.00 – 14.20: Как малките фермери допринасят за опазването на агробиоразнообразието и гастрономическите традиции? – Десислава Димитрова (Slow Food в България)
14.20 – 14.40: Правен анализ на Наредба № 26/14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход –Адв. Огнян Варадинов (Slow Food в България)
14.40 – 15.00: Как ефективното регламентиране на производството на занаятчийски храни ще подпомогне изпълнениено на Тематичната подпрограма за развитие на малки земеделски стопанства в Република България (2014 -2020) – Експерт от МЗХ (очакваме потвърждение)
15.00 – 15.20: Визията на БАБХ по отношение на късите вериги и занаятчийските храни – Експерт от БАБХ (очакваме потвърждение)
15.20 – 15.40: Производството на занаятчийски храни в подкрепа на съхраняването на
автохтонните породи на България – Атила Седефчев - Българско дружество за опазване на биологичното разнообразие СЕМПЕРВИВА и Президиум на Slow Food за опазване на каракачанската овца.
15.40 – 16.00: Занаятчийските храни като основа за устойчиво местно развитие – Емилия Шушарова, читалище „Любен Каравелов”, с. Куртово Конаре, Национална селска мрежа.
16.00 – 17.00: Дискусия и обобщаване на резултатите от срещата.