Начало » Новини » Страната
11.11.2014 г.

Семинар за бъдещето на занаятчийски приготвените храни

Slow Food
Семинар за бъдещето на занаятчийски приготвените храни

На 19 ноември българското представителство на международното движение за съхранение на традиционните храни Slow Food организира в София работна среща на тема „Кой би спечелил от регламентирането на производството на занаятчийски храни в България”, съобщиха от организацията. Срещата ще се проведе в залата на Европейски парламент в София от 14 часа. Дискусията се провежда в рамките на проект „ESSEDRA – природосъобразно, устойчиво социоикономическо рязвитие на селските райони”, финансиран от Европейската комисия. По време на дискусията ще бъде представен анализ, сравняващ изискванията на българското законодателство към малките фермери с европейските норми.

Фокусът е поставен върху наредба 26 за директните продажби от фермите и връзката й с европейските разпоредби, приложими към дейността на малките фермери. Анализът е предоставен на министерството на земеделиетои ще бъде използван от новата работна група, която подготвя поредните промени в наредба 26.

В срещата ще участват представители на агроминистерството, агенцията по храните, неправителствени организации и учени.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА

14.00 – 14.20: Как малките фермери допринасят за опазването на агробиоразнообразието и гастрономическите традиции? – Десислава Димитрова (Slow Food в България)

14.20 – 14.40: Правен анализ на Наредба № 26/14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход –Адв. Огнян Варадинов (Slow Food в България)

14.40 – 15.00: Как ефективното регламентиране на производството на занаятчийски храни ще подпомогне изпълнениено на Тематичната подпрограма за развитие на малки земеделски стопанства в Република България (2014 -2020) – Експерт от МЗХ (очакваме потвърждение)

15.00 – 15.20: Визията на БАБХ по отношение на късите вериги и занаятчийските храни – Експерт от БАБХ (очакваме потвърждение)

15.20 – 15.40: Производството на занаятчийски храни в подкрепа на съхраняването на

автохтонните породи на България – Атила Седефчев - Българско дружество за опазване на биологичното разнообразие СЕМПЕРВИВА и Президиум на Slow Food за опазване на каракачанската овца.

15.40 – 16.00: Занаятчийските храни като основа за устойчиво местно развитие – Емилия Шушарова, читалище „Любен Каравелов”, с. Куртово Конаре, Национална селска мрежа.

16.00 – 17.00: Дискусия и обобщаване на резултатите от срещата.

 

Семинар за бъдещето на занаятчийски приготвените храни
4815

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 25 юли ще има разяснения по наредбата за касовите апарати
Постановиха затвор за търговец на вълна
МЗХГ
Прави се конкурс за лого на преброяването на земеделските стопанства през 2020 година
Емилия Якимова, председател на Производителната кооперация „Хубава Яна“
С новите дългогодишни договори имаме сигурност за инвестиции в кооператива
Заразата пламна
Мисия от Европейската комисия заради африканската чума
При командировки ставали 40 на сто от катастрофите в Европейския съюз
Засилват инструкциите за шофьорите на служебни автомобили
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 25 юли ще има разяснения по наредбата за касовите апарати
Постановиха затвор за търговец на вълна
МЗХГ
Прави се конкурс за лого на преброяването на земеделските стопанства през 2020 година
Емилия Якимова, председател на Производителната кооперация „Хубава Яна“
С новите дългогодишни договори имаме сигурност за инвестиции в кооператива
Заразата пламна
Мисия от Европейската комисия заради африканската чума
При командировки ставали 40 на сто от катастрофите в Европейския съюз
Засилват инструкциите за шофьорите на служебни автомобили
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам