Начало » Пазари » Животинска продукция
25.10.2014 г.

Цени на пилешко месо в страна

Седмична ценова справка

Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 4,09 лв./кг, с 1% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, стойностите се движат в диапазона от 3,74 лв./кг (В. Търново) до 4,55 лв./кг (Благоевград), отчитат специалисти на МЗХ. На тържищата в девет областни центъра се отчита поевтиняване на продукта спрямо предходната седмица, в рамките на 0,2 – 4,5% (Добрич), а само в областите Хасково и Бургас – поскъпване, съответно с 0,2 и 1,2%.

В сравнение с предходната седмица, средните за страната цени на дребно на замразеното пиле се увеличават с 0,4% до 4,84 лв./кг в големите търговски вериги (ГТВ) и с 0,2% до 5,01 лв./кг в другите търговски обекти (ДТО), допълват в анализа си експерти на МЗХ.

В големите супермаркети замразеното пиле се предлага на цени от 4,61 лв./кг (Перник) до 5,15 лв./кг (Разград). Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира в пет от областите. Във всички от тях е налице поскъпване на продукта, в рамките на 1,1 – 5,2%, най-съществено в София.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,75 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,22 лв./кг в Благоевград до 1,30 лв./кг в Силистра.

Предлагането на замразено пиле в по-малките търговски обекти остава на цени от 4,70 лв./кг (Пловдив и Сливен) до 5,50 лв./кг (Силистра). Леко седмично намаление на цените се регистрира в София (с 2%), а покачване – в Шумен (с 3,1%).

Средно за страната, цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са с 0,92 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Силистра (1,68 лв./кг), а най-малка - в Благоевград (0,25 лв./кг).

Цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 3,4% по-ниски от тези в ДТО.

 

Пиле – прясно, охладено

Средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,59 лв./кг, незначително по-ниска в сравнение с предходния седмичен период (с 0,2%). Предлагането на едро на продукта по тържищата е в ценовия диапазон от 4,27 лв./кг (Пловдив) до 4,93 лв./кг (Шумен). В три от областите се наблюдава седмично намаление на цените на едро с между 4,5 и 8,6% (Пазарджик), а единствено в Шумен - увеличение, със 7,4%.

При търговията на дребно с охладено пиле в големите супермаркети също се отчита намаление на средната стойност за страната - с 0,8% на седмична база, до 4,94 лв./кг. По области, цените на продукта в ГТВ са в границите от 4,70 лв./кг (Варна) до 5,24 лв./кг (Видин, Враца, Монтана и Смолян). Спрямо предходния седмичен период, в шест от областите се наблюдава намаление на цените, достигащо до 7,6% в Разград, а в четири – увеличение, най-съществено в Шумен (с 3,2%). 

През изминалата седмица цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,35 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,05 лв./кг в Стара Загора до 0,77 лв./кг в Пазарджик. Изключение правят областите Варна и Шумен, където цените на продукта в големите супермаркети са съответно с 0,03 и 0,09 лв./кг по-ниски от тези на едро.

В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле варират от 4,75 лв./кг (Пловдив) до 5,45 лв./кг (Стара Загора). В три от областите се наблюдава седмично повишение на стойностите с между 1,1% (Сливен) и 7% (София). Единствено в Ямбол е отчетено поевтиняване на продукта, с 0,4%. В резултат, средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини се увеличава с 0,8% на седмична база, до 5,13 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,54 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е от 0,17 лв./кг във Варна до 0,94 лв./кг в София.

През изтеклата седмица цените на охладеното пиле в ГТВ са средно с 3,7% по-ниски от тези в ДТО.  

Цени на пилешко месо в страна
6029
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
През първите 9 месеца на годината
Износът на пилешко от САЩ продължава да чупи рекорди
БАБХ насочи за унищожаване 1100 кг пилешко месо за дюнер негодно за човешка консумация
Евростат
В Германия пилетата са двойно по-скъпи от тези на българския пазар
Статистика за юли 2021 г.
За една година пилешкото месо в България и ЕС поскъпва с около 10 процента
БАБХ
Унищожени са десет тона пилешко месо от Полша със салмонела
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини