Начало » Пазари » Животинска продукция
18.10.2014 г.

Замразените пилета са най-скъпи в Силистра, Разград, Търговище и Бургас

Търговия

Farmer.bg

За последната седмица средните цени на пилешкото месо остават близки до нивата от предходната седмица, като леко поскъпване се наблюдава единствено при охладените пилета, които се предлагат в големите търговски вериги. Това сочи справката на отдел „Агростатистика” в министерството на земеделието за периода 8 - 15 октомври, съобщиха от ведомството. Търговията по тържищата за този период се е двежела в диапазона от 3,74 лв./кг (Велико Търново) до 4,75 лв./кг (Благоевград). Седмично увеличение продажбите на едро има в шест области, като най-значително и в Благоевград (с 13,9%), а най-слабо в Бургас и Враца (с 0,2%).

В други четири области се отчита намаление на ценовите стойности с между 0,2% (Сливен) и 2,3% (София). Средната цена на едро на замразеното пиле за страната се повишава с 0,7% спрямо предходната седмица до 4,13 лв./кг.

В големите търговски вериги цените на дребно на замразеното пиле са в интервала от 4,61 лв./кг (Перник) до 5,15 лв./кг (Разград). В пет от областите се отчитат седмични ценови колебания, в границите от -0,2% (Варна) до +5% (София). Средно за страната цената на дребно на замразеното пиле в супермаркетите се увеличава с 0,2% на седмична база, до 4,82 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле във веригите са средно с 0,69 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,02 лв./кг в Благоевград до 1,27 лв./кг в Силистра.

В другите търговски обекти цените на дребно на замразеното пиле се задържат в диапазона от 4,70 до 5,50 лв./кг. Най-евтино се предлага замразеното пиле в по-малките магазини в Пловдив и Сливен, а най-скъпо - в Силистра. Леки седмични ценови изменения се наблюдават само в три области – намаление в Добрич (с 3%) и Варна (с 1%), а повишение - в София (с 1%). 

Цените на дребно на замразеното пиле в бакалиите са били с 0,87 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,65 лв./кг в Силистра.

За наблюдавания период средната за страната цена на замразеното пиле в бакалиите е по-висока от тази в ГТВ с 3,7%.

При охладените пилета средната цена на едро се запазва на ниво от 4,60 лв./кг. По области стойностите се движат от 4,30 лв./кг до 4,85 лв./кг, най-ниски в Търговище, а най-високи – в Смолян. Само в две области е отчетено седмично изменение на цените – намаление с 1,3% в София и увеличение с 0,2% във Варна.

 Цените на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги варират от 4,64 лв./кг (София) до 5,24 лв./кг (Видин, Враца, Монтана, Разград и Смолян). В единадесет области се отчита седмично поскъпване на продукта в супермаркетите от 1% до 10,5%, най-значително във Видин, Враца и Монтана. В същото време във Варна, Русе, София и Търговище е налице понижение на стойностите, в рамките на 2,1 – 4,1%. В резултат от тези колебания, средната стойност за страната се повишава с 2,3% на седмична база до 4,98 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на охладеното пиле в хипермаркетите са средно с 0,38 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,04 лв./кг в Стара Загора до 0,79 лв./кг в Разград. В област Варна цените на продукта са по-ниски от тези на едро с 0,03 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в малките магазинчета се задържа на нивото от предходната седмица – 5,09 лв./кг. По области, стойностите се движат в интервала от 4,75 (Пловдив и Сливен) до 5,45 лв./кг (Стара Загора).

Спрямо предходния седмичен период, леки ценови изменения се наблюдават само в четири области – увеличение в Сливен (с 3,3%) и Бургас (0,4%), а понижение – в София (с 2,5%) и Добрич (1%). За наблюдавания период цените на дребно на охладеното пиле в бакалиите са средно с 0,49 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,15 лв./кг в Пазарджик до 0,77 лв./кг в Габрово и Ловеч. Средно за страната охладеното пиле в малките магазини е по-скъпо от това в супермаркетите с 2,2% .

Замразените пилета са най-скъпи в Силистра, Разград, Търговище и Бургас
10320
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
Спрямо същия месец на миналата година
Заложените яйца за бройлери и патета са намалели рязко през януари
През първата половина на 2021 година
Поредни предизвикателства очакват птицевъдите в световен мащаб
От 14 декември неясно докога
Великобритания затваря всички домашни птици в помещения заради грипа
Подобни горещини и загуби не са регистрирани за последния половин век
Жегата умъртви милион пилета в Бразилия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини