Начало » Новини » Страната
25.09.2014 г.

От АБВ обещават подкрепа за младите фермери и семейните стопанства

Избори 2014

Farmer.bg

И партия АБВ като останалите нови формации със заявка за бъдещо управление на страната поставя селското стопанство сред приоритетните отрасли за развитието на икономиката. В предизборната си програма експертите са заложили на иновациите и технологичното развитие, водещи до максимална добавена стойност и насърчаване на износа. Представителите на партията обещават при бъдещо участие в управлението да работят за по-справедлива, по-устойчива и по-зелена селскостопанска политика.

Те са за преференциално подпомагане на младите фермери и дребните производители, както и на фермерите, които „увеличават дълбочината на преработката на селскостопанската продукция, в смисъл на затваряне на цикъла на производство и създават нови работни места”.

От АБВ смятат, че обратното начисляване на ДДС трябва да продължи да се прилага, защото по този начин се ограничава укриването на данък. Подобно на досега управляващите партии от АБВ смятат да се борят със сивата икономика чрез активиране на проверките на данъчните по тържища и пазари. Според тях тези проверки трябва да засичат съответствието между декларираните от земеделските производители приходи и заявяваните от тях площи и животни в ИСАК. Това обаче е свързано с ново законодателство.

От партията предлагат електронно да започне да се следят в интернет всички процедури по обществените поръчки, което ще направи процесът на избор на доставчи прозрачен.

По отношение на проблемите с напояването в програмата е записано, че ще се разработят национална хидромелиоративна стратегия и програма за инвестиции в инфраструктурата на основата на публично-частни партньорства.

От АБВ са за незабавно изработване на национален кадастър на земеделските земи и припокриването му със самолетните и сателитни снимки на обработваемите площи.

В програмата се предлагат да се въведе забрана върху износа на необработена дървесина, което силно ще ограничи незаконната сеч. За целта те предлагат прецизиране на лесоустройствените планове и ефективни санкции за незаконното изсичане на гори.

За да се защити българското производство, от партия АБВ ще работят за насърчаване на използването на местни селскостопански продукти в търговската мрежа и във веригите за хранене. Те са за въвеждане и на процедури, които да гарантират запазването на българските сортове и хибриди и породи животни.

В програмата е записано обещание  за максимално подпомагане на уязвимите сектори, без да се навлиза в подробности. Описана е възможността, която се предоставя по линия на директните плащания за заделяне на 2% от бюджета за финансиране на производството на протеинови култури като соя, фий, нахут, бакла, леща и др.

В програмата се навлиза в подробонсти и по скъсяване на сроковете за одобрение на проектите от програмата за селските райони, като се предлага възможност бенефициентите да стартират одобрените проекти до 6 месеца от входирането им.

От партията катергорично са срещу недопускане на генно-модифицирани организми на пазара.

Подобно на останалите партии те ще работят за облекчаване на административните изисквания към фермерите, включително за отдаването на общински земи за животновъди и за отдаване на общински земи с цел създаване на заетост за безработните.

Сред данъчните предложения е възможността общините за отчисляват от местните данъци ресурс за поддържка на общинската пътна инфраструктура в добро състояние.

От АБВ обещават подкрепа за младите фермери и семейните стопанства
6094
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Отиваме ли на избори ще стане ясно в 16 часа
Нови протести
В крайно отчание, фермери ще колят животни по пътищата в деня на изборите
Вчера се навършиха 76 години от убийството на големия политик и демократ
Обединени земеделци се поклониха пред Никола Петков
Партията организира конференция за устойчивото земеделие в ЕС
Обединените земеделци ще участват на местните избори
Решения на Министерския съвет
Кабинетът определи 70,5 млн. лв. бюджет за изборите на 2 октомври
Очакванията на бранша
Петър Петров: Скъпата енергия ще отприщи нова вълна от фермери-емигранти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини