Начало » Важно за фермера » Животновъдство
08.09.2014 г.

Гумените постелки създават сигурност и комфорт на свинете

Новите подови покрития са усъвършенствани, притежават вградена защита срещу неприятни склонности на животните и са незаменим помощник в родилните боксове

В предходен брой на в. "Гласът на фермера" бяха разгледани плюсовете и минусите от приложението на гумените постелки при отглеждане на бременни свине. Напоследък този вид подови покрития се използват при опрасените кърмещи свине. При провеждани изследвания в Германия детайлно се проучва влиянието на нововъведението не само върху животните, но така също и върху цялостния технологичен процес, с което се цели да се формулират всички ползи и евентуални недостатъци от употребата им.
Качеството на пода оказва влияние върху здравословно и продуктивно състояние на животните. Именно в родилното отделение свинете лежат най-продължително и изправянето им нерядко е затруднено. Там е мястото, където става тотално преустройството на организма от напреднала бременност към лактация. Тъй като имунната система е отслабнала, не са рядкост заболявания на обмяната на веществата, опорно-двигателния апарат, млечната жлеза и половите органи. През този период най-често се срещат различни кожни лезии и наранявания при родилките (особено в областта на лопатката и рамото), причинени от твърдия под. И не на последно място от качеството на подовото покритие зависи здравето на копитата и крайниците (карпални стави) на прасенцата.
Гризане, хапане и риене са естествени навици за тези животни. Това беше и причината доскоро използването на гумени постелки да е неприложимо. Новите подови покрития за свинете са конструктивно усъвършенствани - те притежават вградена защита срещу неприятните наклонности на свинете. Удобни, меки, топли и комфортни, те са предпочитани от животните и внасят повече сигурност и надеждност в свиневъдството.
НОВОВЪВЕДЕНИЯТА ИМАТ И СВОИТЕ КРИТИЦИ
Същевременно редица въпроси остават открити. Някои практици не са склонни да приемат новите постелки. Макар и неясни в аргументацията си, те контрират и искат да знаят защо именно в тази чувствителна производствена област, каквото е родилното отделение, се налагат излишни, според тях, и скъпо струващи нововъведения. Пословичната германска педантичност не пропуска критичните сигнали от практиката.
Нужно е да се внесе яснота по някои спорни пунктове, които са обект на дискусии и нееднородни мнения. За да може да се отговори точно на възникналите въпроси, в Държавния институт по свиневъдство на провинция Баден-Вюртенберг се правят серия от изпитания на приложението на гумени покрития в родилните боксове. Целта е да се събере практичен опит от използването им като се започне още от монтажа, премине се през почистване и дезинфекция, въздействие им върху животните и се стигне до тяхната трайност, устойчивост и икономически ефективност.
В изпитанията се използват основно гумени покрития с размери 125 х 65 см и с 3% перфориран участък в задната част, което е съобразено с нормативни изисквания (големината на клетката) за отглеждане на свине в германската провинция. Това предварително условие прави атрактивно използването на споменатите гумени покрития, тъй като те могат да бъдат успешно монтирани в досегашните сгради, без да се налага реконструкцията им.
Нека обърнем внимание на няколко по-важни пунктове - обект на спорове и дискусии
ГУМЕНИ ПОСТЕЛКИ И ПОЧИСТВАНЕ НА БОКСОВЕТЕ
За родилните отделения хигиената е особено важно. Ето защо те трябва да могат да бъдат щателно почиствани и дезинфекцирани. Резонен е въпросът как трябва да бъдат фиксирани гумените постелки, за да могат да бъдат безпрепятствено почиствани и отдолу. В случая не е удачно здравото им фиксиране за земята, тъй като при почистване на клетките, под самите гуми достигат вода и нечистотии, където и остават. По този начин възникват трайни огнища на инфекция.
Тази е причината някои производители да предлагат по-специфичен монтаж. За разлика от здраво фиксираните гумените покрития в помещенията, където се осеменяват свинете, а така също и  в боксовете за отглеждане на бременни животни, то в родилните боксове постелките са закрепени така, че да са защитени единствено от хлъзгане и изместване. Това гарантира безпроблемното почистване и дезинфекция на пространството под тях. За тази цел самата постелка се надига временно, след което отново се поставя и ляга в направените жлебове и отвори нещо, което е свързано с допълнително натоварване и разход на труд. Гумите от най-ново поколение, защитени от изгризване и увреждане от животните, тежат немалко - около 20 кг. Разбира се, не трябва да се забравя също така, че и останалата част на помещенията трябва да бъде почистена (когато се спазва принципът всичко пълно - всичко празно).
МОНТАЖЪТ НА ГУМЕНИТЕ ПОКРИТИЯ
Монтажът на гумените постелки е евтин, лесен и бърз. Нужни са акумулаторна отверка и бормашина и специфични, в зависимост от конкретните условия на фермата, закрепващи елементи. За всяко гумено платно е необходимо да се осигурят два винта с размери 10 cм дължина и ширина 8 мм, две насрещни (контра) гайки и подложни шайби. Шайбата е нужна, за да се неутрализира непрекъснатият натиск, който оказват свинете върху гумата и болта. Използването й предотвратява разхлабването на връзките или дори измъкването на винта. Някои производители предлагат специално оформени подложни шайби, които предпазват от нараняване на млечната жлеза или копитата на свинете. По този начин в условията на практиката гумените покрития могат да се фиксират на земята за 5 - 10 минути, същото време отнема и подмяната им, в случай че се налага.
Не се препоръчва приложение на други допълнителни щифтове по периферията. Налагането им би довело до изпъквания, а всяко една неравност е опорна точка при изправяне на животното или при смяна на позицията и гумата може да се извърне или надигне. Основният принцип, който трябва да се спазва, е фиксирането да става или в средната част на постелката, или в двата й диагонални края. Това ще гарантира по-плавния преход на постелката към пода.
ПОДОВОТО ПОКРИТИЕ - ПРОВОДНИК ИЛИ ИЗОЛАТОР НА ТОПЛИНА
Значението на това качество е двояко. При лежането им на пода през горещите летни месеци животните се нуждаят от охлаждане, т. е. добър проводник на топлина. През студената зима ситуацията е обратна - предпочитан е надежден изолатор на телесната топлина. В това отношение гумените постелки са сходни с пластмасовите решетки и покрития, които се използват в продължение на години и напълно противоположни на бетонните подове и чугунените елементи на прилаганите в някои случаи скарови решетки. Същевременно не трябва да се забравя и обстоятелството, че гумените покрития осигуряват комфорт и удобство на лежане. И именно тук трябва да помисли доколко топлият комфорт през горещите летни месеци компенсира евентуалното по-приятно охлаждане на твърдия под. По отношение студената зима нещата не подлежат на разискване, тъй като тогава гумените покрития са без алтернатива.
При проведен опит е установено, че дори и при високи температури от 30С отглежданите върху гумени постелки свине не търсят допълнително вода, с която да се плискат и мокрят, с цел да се охладят. Поведението им наподобява на майките, отглеждани върху чугунен под. И това е независимо от големината на прасилото и поредността на опрасване. Свинете остават чисти и сухи. Следователно не би могло да се приеме, че през лятото гумените покрития водят до нежелано и вредно прегряване на организма.
СИГУРНОСТ И СТАБИЛНОСТ ПРИ ИЗПРАВЯНЕ И СТОЕНЕ
Редица животновъди се опасяват, че гумените покрития увеличават хлъзгавостта и намалят стабилността на свинете при изправяне и стоене. При направено изследване с бременни свине при придвижването им върху гумени пътеки е установено обаче, че не съществуват основания за подобни притеснения. Всъщност най-голям риск от приплъзване съществува, когато подът е влажен и замърсен. Ето защо при преценка на хлъзгавостта са взети под внимание замърсеността на пода и тази на самите животни.
УВЕЛИЧАВАНЕ НА БРОЯ НА СМАЧКАНИТЕ ПРАСЕНЦА
Някои свиневъди съобщават за съществуваща тенденция към увеличаване на процента на смачканите прасенца при използване на гумени покрития за пода на майките. Причината се крие в обстоятелството, че малките, вместо в специално изграденото за тази цел гнездо, предпочитат да стоят и да се придвижват върху меките гумени постелки в непосредствена близост до свинята. Това е така, защото самите гнезда не са оборудвани правилно или са недостатъчно темперирани, което ги прави крайно неатрактивни. Естествено, че в тези случаи прасенцата търсят топлото тяло на майката.
Препоръчва се в практиката това да се контролира, като температурата на гнездата за новородените трябва да се измерва редовно с достъпните за тази цел лазерни термометри. Гнездото за лежане на прасенцата трябва да е най-предпочитаното място. Отделен е въпросът, че именно за гнездата на малките има пригодени също специални гумени покрития.
Съществува и друго обстоятелство, свързано с оцеляване и отглеждане на новородените. Гумата води до леко издигане на тялото на майката. Най-често при бозаене прасенцата, използващи горния ред млечни комплекси, са принудени да стъпват директно на пода, а не върху гумата, тъй като последната е заета изцяло от широката свиня. По този начин е възможно по-дребните кърмачета да достигат по-трудно горните млечни дялове - нещо, което също трябва да се има предвид.
ИЗВОДИ
Гумените покрития осигуряват необходимия комфорт за лежане. Те предпазват копита, млечна жлеза, раменна област от увреждания и наранявания.
Не е доказано еднозначно дали това в крайна сметка води до по-продължителен експлоатационен живот или плодовитост, но би могло да се предполага. Стабилността на стоене и изправяне е подобна на тази при твърд под - бетонен, чугунен или пластмасов. Правилното монтиране на гумените постелки в родилното гарантира извършване на задължителното почистване и дезинфекция. Това е свързано с по-голям разход на труд.
На пазара са налице евтини варианти на гумени постелки, които обаче нямат необходимата защита от гризене и захапване. Животът на тези постелки е много по-къс в сравнение с доста по-скъпите, но защитени варианти и модели. Ако се съпостави инвестицията за закупуване и монтиране на гумени покрития с тази, необходима за тотална смяна на пода, тя излиза по-евтина, но е с по-краткотрайна експлоатация.
За написване на настоящия материал са ползвани материали от немското списание DLZ primus Schwein, Juni 2014, Gumi geben, с автор Eva Maria Goertz, Landesanstalt f&r Schweinezucht - LSZ

Доц. Пламен Георгиев/fermera.bg

Гумените постелки създават сигурност и комфорт на свинете
9659
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини