Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели ще участва във фестивала на селската кухня "Вкусовете от вчера", организирано от местната инициативна група в Раковски, съобщиха от сдружението.
Фестивалът се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество, като проектът има за цел да запази традицията на българското кулинарно наследство.
Стойността на проекта е 254 958.09лв. и се изпълнява по по мярка „Вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество”. Координиращата Местна инициативна група по проекта е „МИГ-Раковски”, а партньор по проекта е австрийската „Elsbeere Wienerwald LAG”.
На днешното изложение ще присъстват производители от региона, които ще демонстрират най-разнообразни храни. Областният координатор на сдружението за Стара Загора Мина Варджиева ще представи ръчно производство на кашкавал по традиционна технология.
Със своя продукция ще се представят и животновъдите от козеферма «Халалица» от пловдивското село Искра, чиито уникални млечни продукти се търсят из цялата страна.
Главната цел на проекта е чрез различни действия да се преоткрият познанията, традициите и уменията, свързани с храната, като ценен елемент на историческото и културно наследство на територията. Проучването ще бъде отправна точка, насочена към една нова философия на местното развитие, която дава предимство на двуединството кухня – култура и която ще служи за основа на организирането на мероприятия за сплотяване на населението и засилване на чувството му на принадлежност към територията на МИГ-а, както и на укрепване на икономическия отрасъл чрез създаването на мрежи и действия за териториално промоциране. Основните дейности по проекта са:
- Проучване и изследване на културните аспекти, свързани с местната кулинария, принадлежащи почти само на устните предания;
- Изграждане на сцена в кв. Секирово, гр. Раковски;
- Изграждане на мрежа на производители и ресторантьори, наречена “Вкусовете от вчера”, състояща се в предаването на обичаи, нрави и традиции от кулинарната култура на територията, открити вследствие на проучването.;
- Инвентаризация на типичните и традиционни продукти и на производствените работилници за селскостопански хранителни продукти, които възнамеряват да се включат в мрежата;
- Фестивал на селската кухня, обединяващ всички мероприятия;
- Маркетингови и комуникационни действия.