Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
18.08.2014 г.

Оправдано ли е купуването на прикачна тороразпръсквачка

Днес в големите стопанства наличието на прикачна пръскачка дори не се обсъжда. Що се отнася до тороразхвърлячките, то по-често се използват навесните машини. Повече за преимуществата и недостатъците на различните технологии

Рентабилността на внасянето на торовете зависи от много фактори. Оптималното разпределяне и щадящото внасяне (дори при прикачната тороразпръсквачка) зависят не само от работната ширина и скоростта, но преди всичко от обема на вместимостта на бункера и скоростта на неговото напълване.
Основните разлики между навесните и прикачните тороразпръсквачки е именно в обема на техните бункери. Дори въпреки факта, че днес на пазара се предлагат навесни машини с вместимост на бункера до 4000 литра, прикачните могат да бъдат два пъти по-големи.
Естествено възниква въпросът, по какъв начин тази разлика оказва влияние върху рентабилността на процеса на внасянето на торовете.
За да отговорят на този въпрос, специалисти от компания Amazone провеждат два експеримента на фермерско стопанство с площ от 8000 дка, както и на предприятие за услуги със земеделска техника, което предоставя машини за внасяне на торове на площ от 4000 дка.
КАКВО ПОКАЗВАТ ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ
Ако се изхожда от факта, че двете стопанства внасят по 500 кг/хектар чисти хранителни вещества (180 азотни, 140 фосфорни и 180 кг/ха калийни торове), то това съответства на около 1350 кг общо количество торове на хектар. Така при фермерското стопанство общото количество на внасяните торове е почти 1100 тона, а в случая със стопанството, предоставящо машини под наем, около 540 кг.
При петкратно внасяне (3 пъти азотни, 1 фосфорни, 1 калиеви торове), работна ширина 24 метра и скорост от 10 км/час се получават показаните на графиката резултати. Тъй като фермерското стопанство доставя торовете при помощта на втори трактор и ремарке с товаровместимост 25 тона от склад под аренда, намиращ се на разстояние 30 км, и ги претоварва на полето, то целият процес по торенето с трактор с мощност 150 к.с. и навесна тороразпръсквачка с обем на бункера 3000 литра отнема 300 часа на година.
При използването на прикачна тороразпръскваща машина с обем от 8000 литра (която ще може да се агрегатира със същия трактор с мощност 150 к.с.) може да се спестят почти 90 часа (27 на сто от времето) само за сметка на по-малкия брой прекъсвания на работата за напълване на бункера и празния ход.
Спестеното време позволява и да се изравнят разходите за внасянето на торовете, тъй като прикачната тороразпределяща машина, естествено, струва повече.
Още по-забележимо е преимуществото на прикачната тороразпръскваща машина при наличието на собствен склад. Тъй като обемът на бункера е по-голям повече от 2,5 пъти, количеството на транспортните преминавания от склада към полето намалява. Така вместо 500 часа, торенето с голяма прикачна тороразпределяща машина ще отнеме едва 330 часа (-35 %). А и разходите по тази технология са с 25 на сто по-ниски, отколкото при използването на голяма навесна тороразпръскваща машина.
КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В СТОПАНСТВОТО ЗА УСЛУГИ СЪС ЗЕМЕДЕЛСКА ТЕХНИКА?
Да допуснем, че страната, предоставяща услуги, ще осигури на клиентите си собствен склад за свободно ползване. В този случай 200 ха от площта се намират в радиус от 10 км, а останалите 200 ха в радиус от 40 км. При използването на навесна тороразпределяща машина с обем на бункера от 3000 литра (работна ширина 24 м и работна скорост 10 км/час) разходите на време са 368 часа на година.
При използването на голяма прикачна тороразпределяща машина тези разходи намаляват почти наполовина (199 часа на година) за сметка на намаляването на броя на преминаванията. Така, стопанството не само спестява 170 работни часа, но и намалява разходите си по внасянето на торовете с почти 18 на сто.
Разбира се, тези сметки са верни само за конкретните примери. За да се оцени рентабилността, трябва да се вземат параметрите на конкретното стопанство. Без съмнение, по-малкото количество спирания на работата за напълване на бункера на тороразпределящата машина и най-вече намаляването на количеството на празните преминавания по полето значително намаляват разходите на време (а следователно и финансовите разходи) за внасянето на торовете.
ПРИ ВСИЧКИТЕ ИЗВЕСТНИ ПРЕДИМСТВА НА ПРИКАЧНИТЕ ТОРОРАЗПРЕДЕЛЯЩИ МАШИНИ ИМА НЯКОЛКО ПРИЧИНИ ЗА БАВНОТО ИМ НАВЛИЗАНЕ НА ПРАКТИКА
Така например, в конструкцията на тороразпределящите машини липсват тяги, за разлика от пръскачките. Освен това при навесната тороразпръсквачка е възможен обем на бункера от 4000 литра, докато и най-големите навесни пръскачки невинаги достигат и до 2000 литра.
Точно по отношение на допустимите натоварвания на осите при движение по пътищата, навесните тороразхвърлячки с обем на бункера над 3500 литра (възможни са сдвоени, при съответно разполагане на един от бункерите отпред) не решават въпроса. От друга страна, управлението на трактор с навесна машина на малки участъци е по-лесно в сравнение с управлението на прикачна машина. И още при неблагоприятни климатични условия се запазва вероятността за по-ранно начало на кампанията през пролетта при използването на трактор с широки гуми и навесна тороразхвърляща машина, отколкото при използването на прикачна такава.
НАРЕД С ВМЕСТИМОСТТА, СЪЩЕСТВУВАТ И ДРУГИ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА СЕ ПОВИШИ ЕФЕКТИВНОСТТА
при процеса на разпределяне на торовете. Сред тях е и автоматичното регулиране на нормата на внасянето в зависимост от работната ширина. Това дава възможност за движение с различна скорост, като нормата на внасяне на хектар автоматически остава непроменена. По този причина е допустима относително висока скорост на движение (разбира се, това е възможно и с навесна тороразпръсквачка). При повишаването на скоростта, например от 10 до 20 км/час, се появява възможност в зависимост от размера на тороразпределящата машини и структурата на обработваемите площи да се спести от 10 до 35 на сто от времето и от 10 до 25 на сто от финансовите разходи. До този ефект би могло да доведе и удвояването на работната ширина, например от 24 на 48 метра. Едва ли обаче би могла да се намери днес машина с подобна работна ширина на пазара.
ЗА ПО-ВИСОКАТА ЕФЕКТИВНОСТ НА ВНАСЯНЕТО НА ТОРОВЕТЕ СПОСОБСТВАТ И СИСТЕМИТЕ ЗА ПРЕТЕГЛЯНЕ
Дори без пробно преминаване се осигурява строгото спазване на нормите на внасянето на торовете, благодарение на постоянното претегляне. Това позволява да се изключат празните преминавания на полето и да се оптимизира процесът по напълването на бункера. Както и по-лесно разпределяне на количествата в склада и водене на документацията.
Но и не бива да се забравя, че предлаганите на пазара днес тороразпръскващи машини, оборудвани с подобни претеглящи системи или регулиране на нормата на внасянето в зависимост от скоростта, не са чак толкова много. Алтернатива остава товарното ремарке, към задната част на което е агрегатирана навесната тороразхвърлячка.
Да обобщим. Както и при пръскачките, тенденцията при техниката в областта на тороразпределянето през последните години се характеризира с производството на машини с електронно управление и голяма вместимост на бункера. Същото може да се каже и за прикачната техника. Без значение е дали става въпрос за голямо стопанство или фирма за услуги със земеделска техника, намаляването на броя на спиранията за напълване и по-малкият брой преминавания по полето позволяват да се спести от 25 до 45 на сто от работното време при намаляването на финансовите разходи с 25 на сто. При всички положения е добре да се сравнят разходите и получените резултати, изхождайки от особеностите на всяко конкретно стопанство./fermera.bg

Оправдано ли е купуването на прикачна тороразпръсквачка
6300
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини