Начало » Новини » Коментари
11.08.2014 г.

Министрите на земеделието и на финансите с общи решения на проблемите в бранша

Първа среща

Farmer.bg

При първата среща си среща с представители на служебното правителство шефовете на браншовите съюзи от агросектора се срещнаха с министрите на земеделието Васил Грудев и на финансите Румен Порожанов, което за фермери и преработватели е сигурен знак, че служебното правителство се отнася изключително отговорно към техните проблеми.

В продължение на три часа присъстващите са разисквали въпроси, свързани с последиците от природните бедствия и възможните компенсации за бранша. Зърнопроизводителите са представили отчет за резултатите от жътвата и състоянието на зърнения пазар, подчертавайки опасенията за тежък срив в доходите, който се предвижда заради ниските международни цени и пораженията от стихиите.

Браншовиците отново са настояли за прозрачност по преговорите за бъдещата селскостопанска политика. Земеделският министър Грудев ги е уверил, че на страницата на ведомството ще бъдат качени всички документи, изпратени от българската страна, по които ще се водят преговорите.

Тепърва предстоят сериозни обсъждания и на концепцията по директните плащания, по която браншовиците имаха редица забележки , но те не бяха възприети от предишното управление.

От следващата седмица министър Грудев започва диалога с браншовите организации за детайлизиране на схемите. До края на деня на електронния сайт на министерството ще бъде публикувана нотификацията с параметрите на схемите така, както е изпратена до Европейската комисия, за да могат всички заинтересовани да се запознаят с детайлите по тях.

Министър Грудев подчерта, че част от решенията могат да бъдат подобрени. „Има обаче такива, които не подлежат на дискусия и пример за това е таванът на плащанията, който ще се прилага през следващия програмен период”, уточни министърът. 

При днешната среща е търсено решение и на проблема със застрашителното разпространение на болестта „син език” по животните. 

„Министър Грудев прие искането на животновъдите за спешно създаване на кризисен щаб по овладяване на болестта по овцете”, посочи за Farmer.bg председателят на асоциацията на животновъдите Бойко Синапов. Той припомни, че от днес болестта е обхванала и стада във Варненско, затова браншът настоява за ефективни мерки срещу неразпространението на болестта.

От името на преработвателите председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева е настояла за засилен контрол в търговските вериги срещу очакван внос на храни от Европейския съюз, предназначени за руския пазар.

След ембаргото, наложено на 7-и август от Русия към Европейския съюз, производителите се опасяват този внос да не се преориентира масово към българския пазар, което допълнително ще пресира родните производители.  

Министрите на земеделието и на финансите с общи решения на проблемите в бранша
10324
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
След подадената оставка от Живко Живков като изпълнителен директор
Васил Грудев поема управлението на фонд Земеделие
Зам.-министър Грудев: От 1 юни 2016 г. предвиждаме отваряне на първите подмерки от мярка 7 от ПРСР 2014-2020 г.
Започват важни преговори за намаляване на таваните по мярка 4,1 от новата ПРСР
С протест се иска оставката на зам. министър Васил Грудев
Екип
Борисов назначи зам. министрите на земеделието
Министерство на земеделието и храните
На 27-и октомври започват преговарите с кандидат-одиторите на Разплащателната агенция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини