Начало » Новини » Коментари
08.08.2014 г.

Лозари и зеленчукопроизводители свързват лято 2014 с кризата преди седем години

Огромни загуби за сектора

Farmer.bg

След сушата през 2008 г., когато реколтата буквално изгоря на полето и заради стоковите дефицити цената на зърното рязко се покачи, лятото на 2014 г. се очертава като поредния критичен период за земеделските производители. На този етап никой не се наема да изчислява загубите, но до есента, когато ще бъде прибрана реколтата от основните земеделски култури, картината ще се изясни.

Самият пазар също ще даде отговор на въпросите около стоковите дефицити, когато се очаква рязък скок в цените на българските плодове и зеленчуци, посочват експерти.

Освен зърнопроизводителите, които след тежката жътва предвиждат загуби заради ниските изкупни цени на пшеницата, пред стрес са и останалите фермери, чиято продукция тази година е под критичния минимум.

Поройните дъждове и продължилото повече от месец влажно време се оказа фатално за градините с домати, които поголовно са нападнати от картофената мана, съобщи за Farmer.bg Марияна Милтенова, изпълнителен директор на съюза на градинарите. Заради валежите опрашването на растенията това лято също беше затруднено, което автоматично ще се отрази върху добивите.

За да опазят поне малката част от реколтата, стопаните извършват допълнителни разходи за пръскане на насажденията, което ще оскъпи още продукцията.   

Същият проблем стои и пред лозарите, които след миналогодишното изобилие от качествено грозде, тази година едва ли ще приберат и една трета от количествата през миналата година.

Месец преди да започне изкупната кампания на гроздето, състоянието на лозовите насаждения е изключително тежко, а разходите за производство надхвърлят обичайните, посочи Красимир Коев, изпълнителен директор на агенцията по лозата и виното.  

Заради многократните третирания с препарати срещу маната разходите за килограм грозде вече са достигнали 65 стотинки за килограм, което е около и над изкупните цени на гроздено през миналата година. До началото на кампанията лозарите не могат да прогнозират какъв ще бъде скокът в цените, още повече, че те ще имат и разходи по транспорта, посочи още Коев.

Притесненията на овощарите също са големи, защото пораженията, нанесени от градушките това лято, ще се отразят и на следващите реколти. „За разлика от едногодишните култури, при които загубите са само в рамките на годината, стресът при овощните дръвчета е голям”, посочи Милтенова.

Дръвчетата не могат да се възстановят и през следващата година, като някои от клоните изсъхват, листата пожълтяват и добивите са минимални.

Дали фермерите ще успеят поне отчасти да компенсират загубите си с очакваната добра реколта от царевица и слънчоглед, все още е рано да се предвиди. Повечето фермери не отглеждат само по една култура, затова и надеждите им са за сравнително успешна реализация на пролетниците, ако до есента тяхната жътва приключи нормално.

Лозари и зеленчукопроизводители свързват лято 2014 с кризата преди седем години
6552
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Най-старият обреден земеделски празник
Честит Трифон Зарезан!
13 организации на лозари, винари и енолози участваха на среща със заместник-министър Александър Йоцев
Създават Консултативен съвет за лозаро-винарския сектор
Недоволството на браншовиците
Седмицата на протестите завърши с митинг на лозари и позиция на биофермери
След протестите през ноември 2022 г.
Лозарите - с отчаян ход да събудят съвестта на чиновниците в агроведомството!
„Винария” 2023 г.
„Златният ритон“ отиде за селекция на „Ловико лозари”
Позиция на Националната лозаро-винарска камара
НЛВК: Опитите за кадруване в изпълнителната власт чрез протести и заплахи са неприемливи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини