Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.07.2014 г.

Естествени средства за обогатяване на почвите

Биоземеделие

Farmer.bg

Биоземеделието използва широко научните достижения, които изследват свойствата на различни растения и животни за обогатяване на почвите или за борба с различни вредители. През последните няколко години учените от цял свят се опитват да намерят естествени средства за решаване проблемите на селското стопанство. Отделя се много внимание на безопасността и на „чистотата” на използваните за производството вещества.

Преди време индийският учен Киран Баргали от университета Kумаун в Индия представя свое изследване на бобовите растения, които заедно с гъбите (ВAM) могат да се използват за възстановяване на изтощени почви.

Везикулите и арбуксулите са нещо подобно на мицела на гъбата, която влиза в клетките на корените на растенията и формира микориза между гъби и растения, т.е. образуват така наречената симбиоза. При този съюз, различните видове от гъби и растения получават необходимите им хранителни вещества (гъбите - аминокиселини, въглехидрати и др., а растенията увеличават повърхността на съприкосновението си с почвата, като по този начин получават повече влага и хранителни вещества).

Около 78% от цялата площ на земната повърхност не е подходяща за земеделие. Останалите 9% страдат от физическо, химическо и биологично изтощение и имат остра нужда от възстановяване и умело управление. Тъй като процесите на унищожаване на почвата водят и до загуба на растителност, тя със сигурност ще има нужда и от рехабилитация и възстановяване.

Микоризните гъби и азотофиксиращите бактерии са основните компоненти на почвените съобщества, които допринасят не само за растежа на растенията, но и тяхното оцеляване в стресова среда, тъй като чрез симбиозата намаляват влиянието й.

Взаимното осигуряване на „съюзниците”, свързани едни с други в хранителна връзка, дава възможност за растеж на цялата асоциация (съюз) като единен организъм в бедната откъм хранителни вещества почва. ВAM мицелът може да се разпространява на големи разстояния и може да съединява коренообитаемия слой почва с микрофлората от прикореновата зона на различни растителни видове.

Възможно е растения от различни видове да си създадат „общ фонд” от достъпни хранителни вещества. Хранителните вещества във този “фонд” ще се предават съвместно с микрофлората от прикореновата зона с помощта на отделяните от корените на растенията вещества или с помощта на гниенето им (корени и клубени) и по този начин, необходимите вещества ще бъдат достъпни за неазотофиксиращите растения.

Това означава, че растения от различни видове ще допринасят за оцеляването и растежа си едни на други. По този начин изследванията на учените обясняват микросъюза с бобовите растения, като биологичен заместител на торовете.

 

Естествени средства за обогатяване на почвите
17142
 

Последни материали
Виж
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Свързани материали
Виж
Практика
Опознайте механичния състав на почвата, преди да садите!
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Решения на Министерския съвет
Българската позиция пред Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 18 септември
Еврокомисията предлага Закон за мониторинг на почвите
Годишно от ерозия на почвите в ЕС се губят 50 млрд. евро
През ноември ще се проеведе първото изложение за земята
Европейски манифест в подкрепа на мисията за защита на почвите
Полезно за градинарите
Какво не знаем за ползите от глината в градината?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини