Начало » Пазари » Животинска продукция
29.07.2014 г.

Концентрираният фураж за пилетата лесно се приготвя в домашни условия

Практика

Farmer.bg

Концентрираният фураж представялав пълноценна смеска, която може да се приготвя и в домашни условия, стига да се знаят точните пропорции за приготвянето му.

Чрез концентрата се осигуряват витамините, микроелементите и протеините, стимулиращи развитието на животните. За целта се използват смлени пшеница, царевица, ечемик, зърнени бобови и др.

Колкото по-малък е делът на концентрата, толкова по-голямо внимание фермерът трябва да обърне на белтъчните компоненти, а също да анализира задълбочено състава на концентрата и крайния продукт. Този начин на хранене е по-евтин. Купува се само концентратът, в някои случаи - шротове и др. компоненти. Резултатите са сравнително добри.

Храненето със собствени смески, подготвени при домашни условия, е широко използван вариант. Успехът зависи от качеството на смеската. С оглед на пълноценността важно е да участват повече компоненти, да се включат белтъчни фуражи и минерали, да се купи и вложи премикс като носител на витамини и микроелементи.

Вариантът хранене с отделни компоненти на практика означава непълноценно хранене. Добре е да се съчетава с паша, подаване на накълцана зелена люцерна, трева, остатъци от кухнята, градината и др. Разнообразяването повишава пълноценността и е препоръчително. Желателен е премикс и минерали. Вариантът е най-евтин и най-неефективен.

Използват се и комбинирани варианти като смесване на смеска и домашни компоненти, концентрати в по-ниски дози от препоръчаните, опростени собствени смески, зърно, повече зелени и сочни фуражи и др.

През първите дни е най-добре храната да се предлага под формата на суха брашнена смеска в коритца или тавички с ниски бордове. Със същата цел може да се ползват хартия велпапе, здрава амбалажна хартия или чисти неизползвани картони за яйца. След захранването започва приучването на пилетата към ползване на хранилки с по-високи бордове, от които се пилее по-малко фураж. След 4-тия-6-ия ден тези хранилки остават единствени. С възрастта е добре хранилките да се повдигат. Принципът е височината на хранилките да е на нивото на височината на пилетата в зоната на раменните стави.

Понеже първата храна за пилетата е резорбираният преди излюпването от яйцето жълтък, натрошен жълтък след сваряване на яйца може да се използва за захранване. Навлажняването на брашнената смеска с вода не подобрява хранителната стойност, но създава предпоставки за прокисване, което не трябва да се допуска. Размесването с кисело мляко, суроватка и др. подобрява хранителната стойност и може и е добре да се прилага в дози, изключващи задържане и прокисване в хранилката.

С възрастта може да се включват натрошено или цяло зърно, зелени, сочни и други фуражи, като се спазва принципът на постепенното привикване. Равностойно със захранването или дори още по-важно от него е запойването на пилетата. Без вода те бързо дехидратират с произтичащите от това отрицателни и дори фатални последствия. И тук по примера на захранването през първите няколко дни е добре да се ползват два типа поилки: временни с ниски бордове (вакуумни или др.) и постоянни. В сила е описаният по-горе принцип за повдигане на поилките с нарастването на птиците.

Водата трябва да се поддържа чиста, а поилките да се мият редовно. Жадуването е по-висококритичен фактор от гладуването. След 18-седмична възраст или с наближаване на пронасянето при по-бавно развитие се преминава към изхранване на смеска или се променя храненето с цел подготовка на ярките за пронасяне. Същественото в случая е увеличаване на калция, суровия протеин и незаменимите аминокиселини в смеската или дажбата, ако не се ползва смеска, а след това се преминава към смеска или дажба за носачки.

 

 

 

 

 

Концентрираният фураж за пилетата лесно се приготвя в домашни условия
35954
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
Спрямо същия месец на миналата година
Заложените яйца за бройлери и патета са намалели рязко през януари
През първата половина на 2021 година
Поредни предизвикателства очакват птицевъдите в световен мащаб
От 14 декември неясно докога
Великобритания затваря всички домашни птици в помещения заради грипа
Подобни горещини и загуби не са регистрирани за последния половин век
Жегата умъртви милион пилета в Бразилия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини