Картофената мана се развива особено силно в години като сегашната - хладно и влажно време. Причинява се от гъбата Phytophtora infestans и нанася най-голяма вреда при доматите и картофите. Първоначално маната се появява във вид на петна по най-долните листа, които се допират до почвата. Те са воднистозелени и най-често започват от периферията. Постепенно петната се разрастват и обхващат по-голямата част от листната петура. Нападнатите листа прегарят и изсъхват. По зелените плодове на доматите се наблюдават кафяви петна с твърда, сбръчкана повърхност. Гъбата причинител напада и стъблата, и листните и плодни дръжки. Зазряващите плодове на доматите притежават значителна устойчивост към патогена.
Ако не наблюдавате в насаждението по-горе изброените признаци, трябва да продължите да третирате растенията с контактни фунгициди, през кратки интервали от 7-8 дни. Такива са бордолезов разтвор 1%, дитан М45 в концентрация 0,2%, купроцин супер М - 0,4%, шампион ВП - 0,15 %, купроксат ФЛ - 0,3% , верита ВГ- 0,15% и др.
Ако наблюдавате болестта при малка част от доматите, можете да я ограничите, като унищожите болните листа. Пръсканията срещу картофената мана са ефективни и срещу другата силно разпространена болест по доматите - кафяви листни петна.
Спазвайте карантинните срокове след третиране с химични препарати./fermera.bg