Начало » Пазари » Животинска продукция
17.07.2014 г.

Изобилие от мляко, сирене и зеленчуци на втория фермерски пазар в столичния квартал „Иван Вазов”

Възможности

Клиентите с интерес опитваха и купуваха от истинските сирена и кашкавали

Близо 30 семейни фермери от цялата страна изложиха продукцията си в София, на пазара в столичния квартал „Иван Вазов”, където традиционно в сряда се организира пазар на производителите.

За първи път като организатор се включи и Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели, чиито членове представиха качествени млечни продукти, прясно изпечен хляб от лимец и ръж, зеленчуци, мед, домашно приготвени сладка, сок от арония, билки, дори бира.

„За първи път идваме в София и виждаме, че интересът към нашата продукция е изключително голям”, обясняват Мария Иванова и Георги Кадиев, собственици на козеферма „Халалица” от пловдивското село Искра. В стопанството се отглеждат 250 кози, въпреки че капацитетът е за 600.

„През зимата животните трудно се отглеждат, а и мандрите изкупуват млякото на сравнително ниски цени, затова предпочитаме да правим сами сирене и кашкавал, защото като го продаваме директно от фермата, успяваме да си покриваме разходите”, обяснява Мария. Въпреки доказаните високи качества на козето мляко мандрите го купуват по 70 стотинки, почти на същата цена като кравето. В същото време преработените млечни продукти се продават на изключително висока цена, което дава основание на стопаните да инвестират в домашната преработка.

Колегите им от девинската ферма „Кехайови” и пловдивската „Златно руно Вършилов и сие” също се представиха с богато разнообразие от овче сирене и кашкавали, чието търсене очевидно беше голямо. „Няма да можем всяка сряда да идваме, но с помощта на сдружението ще даваме наша продукция, която да се продава на общите щандове”, обясни Виолета Крушкова от „Златно руно Вършилов и сие”.

С богато разнообразие от млечни продукти и сушени месни деликатеси се представи ферма „Елата”, чиято дейност се развива в софийското село Плана. Също за първи път своя продукция изложиха и дребни хлебопроизводители от София и Стара Загора, които представиха домашно изпечен хляб от лимец и ръж, приготвяни по рецептите на бабите ни.

Фермерският пазар „Иван Вазов” стана и мястото, където за първи път клиентите опитаха първата българска крафт бира Гларус (Glarus), приготвена по рецепта на германските пивовари.  

И пазарът при Римската стена в квартал „Лозенец”, и този в „Иван Вазов” са открити с финансовата подкрепа на „Хранкооп”. Националното сдружение се включва с логистична подкрепа, защото има пряка връзка със семейните ферми, поясни за Farmer.bg представителят на сдружението Магардъч Хулиян.

За втория месец от своето съществуване организацията е привлякла 70 семейни ферми от цялата страна. Всички те имат желание да преработват основната част от продукцията си и да я продават директно на пазара.

   

Изобилие от мляко, сирене и зеленчуци на втория фермерски пазар в столичния квартал „Иван Вазов”
37239
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини