Начало » Пазари » Животинска продукция
06.07.2014 г.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната

През изтеклия месец юни 2014 г. средните цени за страната на пилешко месо на едро и на дребно в по-малките магазини леко се понижават, докато тези на дребно в големите супермаркети отбелязват леко повишение. Към края на м. юни средната цена на едро на замразеното пиле за страната се понижава с 0,8%, а тази на охладеното пиле - с 0,4%.

В рамките на едномесечния период, средната за страната цена на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги нараства с 1,3%, докато поскъпването при охладеното пиле е по-слабо изразено – с 0,6%.

При предлагането на дребно в по-малките магазини е налице леко понижение на средните цени на месечна база, съответно с 0,4% при замразеното и 0,8% при охладеното пиле.

Пиле-замразено

През изтеклата седмица средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 4,05 лв./кг, с 0,7% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, предлагането на замразеното пиле на стоковите тържища е в ценовия диапазон от 3,69 лв./кг (Плевен) до 4,40 лв./кг (Благоевград и Добрич). В десет от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,2 – 10,5% (Варна). В други четири области цените на едро на замразеното пиле бележат повишение с между 0,5 – 3,7% (Монтана).

 

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле се движат в интервала от 4,54 лв./кг (Кюстендил и Шумен) до 5,15 лв./кг (Разград). В осем от областите се наблюдава повишение на цените спрямо предходната седмица с между 2,7% (София) и 9% (Разград). Леко поевтиняване на продукта е отчетено единствено в Шумен, с 1,1%. В резултат, средната цена на дребно на замразеното пиле за страната в ГТВ нараства с 1,7%% на седмична база, до 4,82 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,77 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,32 лв./кг в Благоевград до 1,37 лв./кг в Силистра.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната на дребно на замразеното пиле остава непроменена – 5,03 лв./кг. По области, цените варират от 4,70 лв./кг (София) до 5,50 лв./кг (Силистра). Само в четири области е отчетено седмично изменение на цените – във Варна и Добрич е налице повишение с по 1%, а в Шумен и София – понижение, съответно с 1% и 3,2%.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,98 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е в интервала от 0,50 лв./кг в Добрич до 1,75 лв./кг в Силистра.

Цените на замразеното пиле в ГТВ са средно с 4,2% по-ниски от тези в ДТО.

Пиле – прясно, охладено

През периода на наблюдение средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,64 лв./кг, с 0,4% по-ниска спрямо предходната седмица. На тържищата в страната продуктът се предлага в диапазона от 4,30 лв./кг (Търговище) до 4,89 лв./кг (София). Седмично изменение на цените се регистрира само в три от областите – понижение с 2,2% в Сливен и Ямбол и с 2% в Бургас.   

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги бележи незначително намаление на седмична база (с 0,2%), до 4,92 лв./кг. По области, цените се движат в границите от 4,69 лв./кг (Бургас, София и Шумен) до 5,24 лв./кг (Смолян). В четири от областите се наблюдава седмично поевтиняване на продукта, достигащо до 6,7% в Търговище, а в други четири – леко поскъпване - до 3% в Пазарджик.

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,28 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,59 лв./кг в Търговище. В София цените на продукта в ГТВ са по-ниски от тези на едро с 0,19 лв./кг.

В почти цялата страна цените на дребно на охладеното пиле в ДТО остават на нивата от предходната седмица, като за поредна седмица във Варна е отчетена най-ниска цена – 4,65 лв./кг, а в Стара Загора най-висока – 5,44 лв./кг. Само в по-малките магазини във Варна и София се наблюдава ценово изменение спрямо предходната седмица – повишение, съответно с 1,1% и 1%. Така, средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в ДТО леко се повишава с 0,2% спрямо предходния седмичен период до 5,08 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,44 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,16 лв./кг в София до 0,77 лв./кг в Габрово и Ловеч. Изключение прави Варна, където цените на продукта в по-малките магазини са с 0,02 лв./кг по-ниски от тези на едро.

За наблюдавания период средната цена на замразеното пиле в ДТО за страната е с 3,3% по-висока от тази в ГТВ.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната
21052
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
През първите 9 месеца на годината
Износът на пилешко от САЩ продължава да чупи рекорди
БАБХ насочи за унищожаване 1100 кг пилешко месо за дюнер негодно за човешка консумация
Евростат
В Германия пилетата са двойно по-скъпи от тези на българския пазар
Статистика за юли 2021 г.
За една година пилешкото месо в България и ЕС поскъпва с около 10 процента
БАБХ
Унищожени са десет тона пилешко месо от Полша със салмонела
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини