Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.07.2014 г.

Законът за растенията ще ограничи вредните за природата препарати

Институт за агростратегии и иновации

Farmer.bg

С новия Закон за защита на растенията, който е на второ четене в парламента, страната ще въведе европейските критерии за интегрирано управление на вредителите, чиято основна цел е да се ограничи максимално употребата на химически препарати.

Това се посочва в анализ на Института за агростратегии и иновации по повод дълго очакваното приемане на закона. Той трябваше да бъде приет до април т.г., но поради изборите и политическата криза текстовете все още не са гласувани окончателно.

Приемането на изцяло нов Закон за защита на растенията е необходимо, за да се осигури прилагането на Регламент (ЕО) 1107 от 2009 г. за пускането на пазара на продукти за растителна защита и Директива 2009/128/ЕО за постигане на устойчива употреба на пестициди.

 

Общите принципи за интегрирано управление на вредителите

 

Спазването на общите принципи за интегрирано управление на вредителите ще стане задължително за земеделските стопани 3 месеца след приемането и обнародването на Закона за защита на растенията.

Тез принципи включват комплекс от мерки, които целят да се постигне ефективно опазване на земеделските култури, като се дава предимство на агротехническите, биологичните, физическите и други нехимични методи, когато те осигуряват задоволително ниво на контрол срещу плевели, гъбички и други вредители.

Земеделският производител трябва да реши дали и кога да прилага растителната защита, вземайки предвид праговете на икономическа вредност, конкретните площи, култури и климатични условия, като при необходимост ползва консултантски услуги.

Продуктите за растителна защита трябва да се прилагат при доказана необходимост и да бъдат селективни по отношение на целта, за да се осигури опазване на полезните организми и околната среда. В случая е важно опазването на пчелите.

На базата на данните за употребените продукти за растителна защита и данните за наблюдението на вредителите, земеделският производител трябва да провери доколко са успешни прилаганите мерки за растителна защита.

 

Интегрирано производство на растения и растителни продукти

 

На доброволен принцип земеделските производители ще имат възможност да извършват интегрирано производство на растения и растителни продукти. За целта освен общите принципи на интегрираното управление на вредителите, които стават задължителни за всички земеделски стопани, при интегрираното производство ще трябва да прилагат и т.н. специфични принципи. Това са специфични насоки за отглеждане и опазване на съответните култури, които са разработени и публикувани във вид на ръководства. Текстовете на издадените до момента ръководства могат да бъдат намерени на интернет страницата на Българката агенция по безопасност на храните:

https://www.babh.government.bg/bg/guides-plant-protection.html

Земеделски производители, които извършват интегрирано производство, имат право да обозначат произведената от тях продукция със знак, който съдържа думите „ИНТЕГРИРАНО ПРОИЗВОДСТВО”.

В случай, че земеделският производител реши да извършва интегрирано производство на отделни култури, то за него стават задължителни някои нови изисквания.

 

За употребата на продукти за растителна защита

 

Според новия закон продуктите за растителна защита се категоризират в две категории - професионална и непрофесионална. Професионалната категория на употреба се разделя на две подкатегории - първа професионална и втора професионална.

Професионалните потребители на продукти за растителна защита, включително дистрибуторите и консултантите, трябва да притежават сертификат за работа с продукти за растителна защита. Той се изисква, когато лицата боравят с продукти за растителна защита от професионална категория на употреба. Сертификатът ще се издава от изпълнителния директор на БАБХ. Професионалните потребители, дистрибуторите и консултантите с висше образование в областта на аграрните науки, с професионално направление „Растителна защита” или „Растениевъдство“, ще получават сертификат по право, като действието му е безсрочно. Всички лица, които не притежават такова образование, могат да получат сертификат само след преминаване на обучение и успешно полагане на изпит. Предвижда се обучението да бъде присъствено или дистанционно. Сертификатът на тези лица е със срок на валидност 10 години.

 

По отношение на въздушното пръскане

 

Новият Закон за защита на растенията въвежда разрешителен режим за пръскане с авиационна техника.

Продукти за растителна защита могат да се прилагат чрез въздушно пръскане само след писмено разрешение, издадено от директора на ОДБХ. Такова разрешение може да бъде издадено когато съществува опасност за растенията и растителните продукти.

 

 

Законът за растенията ще ограничи вредните за природата препарати
7380
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Народно събрание
Парламенът прие дълго обсъжданите промени в закона за земята
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
До 30 април 2024 г. тютюнопроизводителите могат да се регистрират в публичния регистър
МЗХ и браншови представители обсъдиха идеи за промени в Закона на кооперациите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини