Въведеното преди две години отраничение за водното съдържание в пилешкото месо отпада с поредни промени в наредба 32, регламентираща изискванията за качеството на продуктите, съобщи в. „Труд”.
Ограниченията за продажба на пилешко месо с водно съдържание над 4,3% влезе в сила от 20 януари 2013 година, но беше оспорвана от бизнеса, защото ограничаваше само българските производители, докато вносните пилета можеха да влизат в страната, без да се спазват тези изисквания.
В мотивите към наредбата зам. министърът на земеделието Явор Гечев обяснява, че „последните промени са постигнати с пълното съответствие с европейското право.
Инициативата за промяна на наредбата е дошла от Асоциацията на месопреработвателите. За „Труд” експертите са пояснили, че вода в месото се добавя с цел да стане по-крехко и лесно за готвене. Те отхвърлиха твърденията, че пилета се продават, напомпани с 50% вода.