Начало » Новини » Коментари
18.06.2014 г.

Нереално е електронното кандидатстване за директните плащания да започне от 2015 г.

Обещания

shc.hu

Дали защото е в края на мандата си или защото според него е реално изпълнимо, но през миналата седмица зам. министърът на земеделието Явор Гечев даде заявка пред бизнеса, че от 2015 г. заявленията за директни плащания могат да се подават електронно, вместо стопаните да губят дни в офисите на земеделските служби.

Новината предизвика одобрението на земеделските производители, които от години очакват администрацията най-после да се потопи в епохата на информационните технологии, както това става навсякъде в Европа.

„Силно приветствам подобна мярка, още повече че големите компании като нас разполагат с необходимата техника и дистанционното очертаване на земите би улеснило работата ни”. Това обясни пред Farmer.bg управителят на фирма „Гранд агро” Йосиф Делгянски. Фермерът обработва 85 хиляди декара в района на град Раковски.

Дори по-малките земеделски производители биха се възползвали от електронното заявяване на площите, защото подобно обслужване пести време и излишна бумащина, коментираха от съюза на животновъдите.

По-голямата част от фермерите обаче са скептици по отношение на сроковете за въвеждане на дистанционната връзка. Първо, защото самото свързване на електронните регистри на министерството е в начален етап, а без него достъпът на фермерите до ИСАК (интегрираната система за администрация и контрол) би бил невъзможен. И второ, защото заради политическата криза и предстоящите избори администрацията ще се съсредоточи основно върху неотложните задачи, свързани с прилагането на общата селскостопанска политика.

Въпреки че проведоха обществено обсъждане на програмата за селските райони, политиците бавят основния дабат – за прилагането на схемите по първия стълб, от който зависи бъдещото развитие на сектора през следващите 7 години.

Опасенията на бизнеса, че електронното кандидатстване би проработило, се подклаждат и от други мотиви, свързани със самата работа на администрацията. Всяка година агроведомството променя основни нормативни документи, като тази година това се случи много след началото на кампанията. Наредбата за агроекологичните плащания беше изменена месец и половина след старта на приемането на заявленията, което затрудни изключително кандидатстващите.

„При тези чести корекции в нормативната уреба се създава несигурност сред колегите, защото при грешно подадени данни, дължащи се на недостатъчно познаване на промените, санкциите ще бъдат за самите фермери”, коментира Христо Цветанов, представител на Институт за агростратегии и иновации.

Той припомни и големият проблем по създаването на методиката за ваучерната система, заради който редица земеделски прозиводители не могат да използват преференцията с по-евтините горива.

„Ако и подготовката за електронното кандидатсване се подготви по същия модел, имам съмнения, че от 2015 г. ще имаме дистанционно подаване на заявления”, посочи експертът.

Нереално е електронното кандидатстване за директните плащания да започне от 2015 г.
8931
 

Последни материали
Виж
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Свързани материали
Виж
Важно!
Онлайн плащането на местните данъци ще става не през НАП, а през сайта на Министерството на електронното управление
Фонд „Земеделие”
Добра новина на връх Гергьовден – до 24 часа ще има справки за заявленията!
Европейска комисия
Електронно табло ще показва как България изпълнява целите си по Стратегическия план
ДФЗ
Фермерите могат и електронно да доказват броя животни и продаденото мляко
Фонд „Земеделие”
Сигналите за опожарени площи ще се подават с нова електронна бланка
Без коментар!
Топ приоритет на ГЕРБ през 2009 г. бяха високите технологии, топ приоритет са и сега
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини