Начало » Пазари » Животинска продукция
08.06.2014 г.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 4,09 лв./кг, незначително над нивото от предходния седмичен период (с 0,2%). Предлагането на стоковите тържища остава в ценовите граници от 3,70 лв./кг (Враца) до 4,49 лв./кг (Благоевград). В четири от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,2% (София) – 5,1% (Кърджали). Само в Хасково и Монтана е отчетено поскъпване на замразеното пиле, съответно с 4,1% и 4,4% коментират експерти на МЗХ.

 При средната цена на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) също се наблюдава леко повишение спрямо предходната седмица - с 0,2%, до 4,77 лв./кг. По области, цените варират от 4,27 лв./кг (Враца и Монтана) до 5,15 лв./кг (Разград). Спрямо предходния седмичен период, в четири от областите се наблюдава намаление на цените с между 1 и 9,5%, най-значително във Враца и Монтана. Същевременно, в Бургас, Сливен и Ямбол продуктът поскъпва с по 11,2% (след като през предходната седмица там е регистрирано намаление от 13%). 

През изтеклата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,68 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,17 лв./кг в Бургас до 1,20 лв./кг в Силистра.

Предлагането на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) остава в ценовия диапазон от 4,75 лв./кг (Варна) до 5,50 лв./кг (Силистра). Седмично ценово изменение се отчита само в Шумен и Добрич – понижение, съответно с 0,5% и 1%. В резултат на това, средната цена на дребно за страната на замразено пиле в тези обекти намалява  незначително (с 0,2%) до 5,04 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са с 0,95 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Силистра (1,58 лв./кг), а най-малка - в Добрич (0,45 лв./кг).

Цените на замразеното пиле в ГТВ са средно с 5,4% по-ниски от тези в ДТО.

 

Пиле – прясно, охладено

През изтеклата седмица средната цена на едро на охладеното пиле за страната се запазва на ниво от 4,66 лв./кг, като най-ниски стойности са отчетени в Търговище (4,30 лв./кг), а най-високи – в Кърджали и Перник (4,95 лв./кг). В три от областите се наблюдава седмично поевтиняване на продукта, в рамките на 1 - 3,2% (Шумен), а в други три - поскъпване от 0,7 до 3,5% (Пазарджик).

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги бележи леко увеличение на седмична база (с 0,4%), до 4,91 лв./кг. По области, цените се движат в границите от 4,40 лв./кг (Варна) до 5,24 лв./кг (Силистра, Смолян и Търговище). В шест от областите се наблюдава седмично поевтиняване на продукта, достигащо до 2,4% в Пловдив, а в други три - поскъпване от 1,1% в София до 8,3% в Силистра и Търговище.

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,25 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока е от 0,01 лв./кг в Сливен до 0,94 лв./кг в Търговище. В пет области цените на продукта в големите вериги са по-ниски от тези на едро с между 0,03 и 0,21 лв./кг (Перник).

В по-малките търговски обекти охладеното пиле продължава да се търгува на цени от 4,70 лв./кг (Варна) до 5,44 лв./кг (Стара Загора). Изменение на цената спрямо предходния седмичен период се отчита единствено в София, където продуктът поевтинява с 1%. Средната цена на дребно за страната на охладеното пиле в по-малките магазини остава без промяна – 5,12 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,46 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,11 лв./кг в София до 0,77 лв./кг в Габрово и Ловеч.

За наблюдавания период средната цена на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 4,1% по-ниска от тази в ДТО.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната
5590
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
През първите 9 месеца на годината
Износът на пилешко от САЩ продължава да чупи рекорди
БАБХ насочи за унищожаване 1100 кг пилешко месо за дюнер негодно за човешка консумация
Евростат
В Германия пилетата са двойно по-скъпи от тези на българския пазар
Статистика за юли 2021 г.
За една година пилешкото месо в България и ЕС поскъпва с около 10 процента
БАБХ
Унищожени са десет тона пилешко месо от Полша със салмонела
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини