Начало » Новини » Интервю
02.06.2014 г.

Димитър Греков: Не очакваме проблеми след отпадането на млечните квоти

Интервю

Farmer.bg

На 30-и и 31-и май край Сливен се проведе поредното издание на Националното изложение на говедовъдите, организирано от развъдните организации в страната.

Изложението беше открито официално от министъра на земеделието и храните Димитър Греков, който в приветствието си до фермерите обеща специална подкрепа за селектирането на високопродуктивни породи животни.

Пред Farmer.bg министър Греков представи прогнозите си за развитието на животновъдството в близките години.

 

 

Г-н Греков, как оценявате състоянието на млечното животновъдство и какви са очакванията ви за неговото развитие?

 

Това изложение е добър пример за това, че и българските животновъди има какво да покажат в областта на развъдното говедовъдство. Самият факт, че в Сливен бяха наградени десетки фермери, които са постигнали много добри резултати, дава надежда за леко съживяване на този отрасъл. През последните няколко години инвестициите в кравефермите нараснаха, въпреки, че все още има какво да се желае. За нас е важно да насочим бранша към усвояване на средства и по новата програма, така че да има подкрепа не само за големите ферми, които осигуряват основната суровина за пазара, и за по-малките, семейните стопанства.

Вече има ли яснота по линия на обвързаната подкрепа на колко средства годишно ще разчитат животновъдите?

Все още не са определени мерките за подпомагане. Специално при обвързаната подкрепа предстои дискусия с фермерите. Допълнително ще има подпомагане и по програмата за селските райони. Ако сумарно анализираме, животновъдите ще видят, че биха могли да ползват субсидии по различни мерки, което е крачка напред. Така например, те могат да получават допълнителни субсидии за необлагодетелствани райони, за крави с бозаещи телека, както се прилагаше и досега. Така някои стопанства могат да получат над 800 лева за крава, които не са никак малко. Цената на млякото в страната вече е почти международна и варира от 65 до 86 стотинки за литър.

Да, но как министерството ще защити производителите от конкуренцията, очаквана след април 2015 г., когато се премахват млечните квоти в Европейския съюз?

Според нас не се очаква проблем за вътрешния пазар, защото и сега имаме липса на суровина. И в момента се внасят немалки количества мляко. В същото време през последните години се наблюдава окрупняване на фермите, което е от изключително значение за промишленото производство. И на изложението в Сливен бяха представени над 30 крупни фермери. А в страната работят стопанства, в които се отглеждат над 4 хиляди млечни крави. Всичко това ни дава надежди, че животновъдството ще се развива.

И все пак, в Гърция правителството прилага насърчителни мерки за повишаване на потреблението на мляко от гръцки стопани. Докато у нас вносът си остава заплаха с ниските цени. Може ли да гарантирате, че нашите животновъди ще бъдат пощадени от ниските цени на вносната суровина от Дания, Германия и др.?

В рамките на Европейския съюз пазарът е отворен и е естествено да има внос, още повече, че българската суровина не достига. Конкуренцията от Европа не е толкова страшна, защото точно тя стимулира българските производители да инвестират и да се опитват да догонват по-напредналите. Вярно е, че там субсидиите са давани в продължение на десетилетия, затова трудно можем да ги догоним, но смятам, че с последните си действия се опитваме да осигурим подкрепа за бранша. Все пак, за последните години нашите фермери са направили голяма крачка напред.

Фермери от страната се оплакват, че кметовете по места предпочитат да продават пасищата и мерите, вместо да ги отдават с предимство на животновъдите?

Кметовете имат такава власт да разпродават, но нямам информация от общините, че това се прави. Имаше някои проблеми при отдаването на пасищата и мерите с предимство на животновъдите. Но повечето кметове се съобразяват с моята заповед и фермерите са доволни. Това е в техните права и ние ги съветваме. Така например, кметът на община Сухиндол е дал общинските пасища при доста приемлив наем – по 1,20 лв. за дка. Това е прекрасно, защото така стопаните няма да се притесняват и ще развиват стопанствата си.

 

Интервюто взе: Екатерина Стоилова   

 

Димитър Греков: Не очакваме проблеми след отпадането на млечните квоти
8030
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Приоритетният сектор се оказва най-слабо подпомогнат в Стратегическия план
Секторът на плодовете и зеленчуците е в потрес от подпомагането, което ги очаква до 2027 г.
Служебен кабинет
Новият земеделски министър обеща до две седмици точен финансов анализ на сектора
Церемония
Официално предаване на поста в земеделското министерство
Клопките на администрацията
И министър Греков дава на прокуратурата проекти със съмнения за административни нарушения
Отговори
За днес е насрочена срещата на браншовиците с агроминистъра по протестната им декларация
Отношение
Духовници благодарят на агроминистъра за кадровата рокада във фонд Земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини