Начало » Новини » Страната
02.06.2014 г.

Възможност за биопроизводство на бяла маслодайна роза

Наука

Farmer.bg

Бялата маслодайна роза (Rosa alba L.) е подходяща за биологично производство, може да се отглежда не само в казанлъшкия регион, но и в полупланинските райони. В миналото бялото цвете заемало 20-30 % от площите, засадени с маслодайни рози, съобщи директорът на Институтът по розата и етеричномаслените култури доц. Васил Базитов.

Цветето е по–устойчиво спрямо гъбните болести, като е по-малко взискателна към почвите и в сравнение с червената роза е по-издръжлива на ниски температури.

В момента в звеното към Селскостопанска академия се работи за създаване на нови сортове, които да станат не само носители на нови аромати, но и да са подходящи за сушене на цвета. Сушеният цвят се използва в хранително-вкусовата промишленост, като се влага в млечни продукти (кисело мляко, сладоледи), чай и др. То се използва и като съставка на хомеопатични средства, а воден екстракт от венчелистчетата има доказани антибактериални и антигъбични свойства

В Института в Казанлък е създадена колекционна градина с образци от бяла маслодайна роза на площ от 5 дка, която е единствена по рода си в България. На практика по този начин са обхванати всички клонове от бялата маслодайна роза, разпространени в Розовата долина.

В нашата страна се отглежда основно вида Rosa damascena var. trigintipetala (Dieck) Koehne /червена маслодайна роза/. Освен нея, в Института в Казанлък се поддържа колекция от 40 произхода и колекционни номера и от други видове маслодайна роза, които служат главно в селекционната работа, каза още доц. Базитов.

Маслото от бялата маслодайна роза, което през последните години стана хит в Япония, е панацея за организма. Учени от Страната на изгряващото слънце са доказали, че ценните му съставки имат тонизиращо действие и удължават човешкия живот. Тъй като рандеманът при бялото цвете е двойно по-нисък, ароматният еликсир от него е и двойно по-скъп. Любопитен момент е, че освен в скъпата козметика и парфюмерия, маслото от бяла роза се използва и в хранително-вкусовата промишленост. Например в Япония от нето се произвеждат специални бонбони. Изследванията на специалистите са доказали, че те премахват лошият дъх в устата и действат като естествена виагра.

Не случайно японците обявиха 2 юни за Ден на розата. Инициативата е на Хироши Харада, който е дългогодишен вносител на българско розово масло в азиатската държава. По думите му тази дата е избрана, тъй като на неговия език 2 юни звучи като "ро дзу", което много се доближава до името на красивото цвете.

 

Възможност за биопроизводство на бяла маслодайна роза
8702
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини