Начало » Пазари » Животинска продукция
01.06.2014 г.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната

Пиле-замразено. През изминалата седмица предлагането на замразено пиле на тържищата в страната е в ценовия диапазон от 3,70 лв./кг (Враца) до 4,49 лв./кг (Благоевград). Седмично намаление на цените на едро се регистрира в девет области, най-значително в Кърджали (с 4,8%), а най-слабо в Русе (с 0,2%), коментират специалисти от МЗХ. В други седем области се отчита покачване на ценовите стойности с между 0,2% (Разград и София) и 4,8% (Добрич). Средната цена на едро на замразеното пиле за страната се понижава с 0,2% спрямо предходната седмица до 4,08 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле се движат в границите от 4,02 лв./кг (Бургас и Ямбол) до 5,15 лв./кг (Разград), като в повечето области остават на нивата от предходния седмичен период. В четири от областите се наблюдава седмично понижение на цените на дребно в ГТВ с между 4,7% (София) и 13% (Бургас, Сливен и Ямбол). Единствено в Добрич е отчетено поскъпване на продукта, с 1,1%. В резултат, средната цена на дребно на замразеното пиле за страната в ГТВ намалява с 1,5% на седмична база до 4,76 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,68 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,05 лв./кг в Сливен до 1,20 лв./кг в Силистра. В Ямбол и Бургас цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, съответно 0,22 и 0,28 лв./кг.

В по-малките търговски обекти цените на дребно на замразеното пиле остават в границите от 4,75 лв./кг (Варна) до 5,50 лв./кг (Силистра). Само в три области е отчетено седмично изменение на цените – в Ямбол и Сливен е налице повишение, съответно с 0,9 и 2%, а в Шумен – понижение с 1%.

Средно за страната, цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са с 0,97 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Силистра (1,58 лв./кг), а най-малка – във Варна и Добрич (0,50 лв./кг).

Цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 5,7% по-ниски от тези в другите търговски обекти (ДТО).

 

Пиле – прясно, охладено. През периода на наблюдение средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,66 лв./кг, с 0,4% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, стойностите се задържат в диапазона от 4,30 лв./кг (Търговище) до 4,95 лв./кг (Кърджали). Изменение на цените на тържищата спрямо предходната седмица се регистрира в пет от областите, във всички от тях – в посока надолу. Поевтиняването на продукта е в рамките на 0,5 – 2,3%, най-съществено в Пловдив. 

Предлагането на охладеното пиле в ГТВ е на цени от 4,42 лв./кг (Варна) до 5,24 лв./кг (Смолян). В девет области се отчита седмично повишение на цените в рамките на 2,2 – 5,4%, най-значително в Разград и Русе. Същевременно, в други шест области е налице поевтиняване на продукта с между 0,9 и 8,8% (Варна). Тъй като тези ценови колебания се компенсират, средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в ГТВ се запазва на нивото от предходната седмица – 4,89 лв./кг. 

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,23 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,05 лв./кг в Добрич до 0,54 лв./кг в Търговище. В пет области цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с между 0,03 и 0,19 лв./кг (София).

В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле остават в границите от 4,70 лв./кг (Варна) до 5,44 лв./кг (Стара Загора). Само в три от областите се наблюдава изменение на цените на продукта спрямо предходната седмица - поевтиняване, достигащо до 2,1% в Сливен. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини намалява с 0,4% на седмична база, до 5,12 лв./кг.

Цените на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,46 лв./кг по-високи от тези на едро. За поредна седмица най-значителна разлика между двата типа цени се наблюдава в Габрово и Ловеч (0,77 лв./кг), а най-малка – във Варна (0,15 лв./кг).

Средно за страната, цените на продукта в ГТВ са по-ниски от тези в ДТО с 4,5%.  

Цени на пилешко на едро и дребно в страната
4280
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
През първите 9 месеца на годината
Износът на пилешко от САЩ продължава да чупи рекорди
БАБХ насочи за унищожаване 1100 кг пилешко месо за дюнер негодно за човешка консумация
Евростат
В Германия пилетата са двойно по-скъпи от тези на българския пазар
Статистика за юли 2021 г.
За една година пилешкото месо в България и ЕС поскъпва с около 10 процента
БАБХ
Унищожени са десет тона пилешко месо от Полша със салмонела
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини