Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.05.2014 г.

Започва приемът на проекти по лозарската програма

Подготовка

Farmer.bg

От 5-и до 25-и юни фонд „Земеделие” ще открие първия прием на документи по национална лозарска програма, чието действие започва през тази година и ще продължи до 2018 г., съобщиха от министерството на земеделието.

Всяка година лозарите и винопроизводителите ще кандидатстват за бюджет от 26,762 млн. евро, които ще бъдат разпределяне в четири направления - „Преструктуриране и конверсия на лозята”, „Популяризиране на пазарите в трети държави”, „Събиране на реколтата на зелено” и „Инвестиции в предприятия”.

Общият ресурс на програмата за петте години възлиза на 133,810 млн. евро. Експерти съветват кандидатите в срок да получат одобрение от Изпълнителната агенция по лозата и виното, която е качила изискванията и документите, свързани с предстоящото одобрение.

Бюджетът по мярката до края на финансовата 2014 г. е над 10,5 млн. евро. По нея се подпомагат три дейности - конверсията на сортовия състав на насажденията, преструктуриране на лозята и подобряване на техниките за управление на лозята. Финансова помощ могат да получат производителите, вписани в лозарския регистър, съгласно Закона за виното и спиртните напитки. Тя покрива до 75% от разходите на бенефициента за изпълнение на конкретни дейности. 

Най-голям интерес има по първата мярка за презасаждане и преструктуриране на лозята, където се подпомагат няколко основни дейности. Конверсия на сортовия състав на насаждението със сортове, класифицирани за съответните лозарски райони на страната чрез презасаждане или присаждане. Субсидират се проекти за преместване на лозята или засаждане с права от Националния резерв.  Кандидатства се още и за подобряване на техниките за управление на лозята чрез смяна на формировката със смяна на подпорната конструкция, изграждане на подпорна конструкция на съществуващи или новосъздадени лозови насаждения, а също за смяна на подпорните конструкции на съществуващи лозови насаждения.

По тази мярка се подпомагат и проекти за изграждане на противоерозионни съоръжения като примерно оттоко-задържащи или оттоко-отвеждащи бразди, изграждане на подземни колектори за дренаж (отводняване), изграждане на шахти и канали за отводняване (изграждане, почистване и оформяне на изкопи за траншеи за дренажните тръби, полагане на дренажни тръби) и др.

Особен интерес представляват проектите за изграждане на системи за капково напояване.

 

Лозарите ще  получават и компенсации

 

Програмата осигурява и обезщетение при загуба на доход на производителите. Тези компенсации се отпускат при разрешение за едновременно отглеждане на стари и нови лозови насаждения за определен период от време (право на отложено изкореняване), като срокът не може да надвишава три години, до края на преходния режим за правата за засаждане.

Парично обезщетение  е предвидено и при загуба на приходи в периода до встъпване в плододоване на новосъздадените лозови насаждения за определен период от време, който не надвишава три години, с цел полагане на грижи за същите и опазване на околната среда.

Паричното обезщетение за загуба на доход ще се изчислява на база среден годишен добив на хектар за период от три години преди получаване на право на презасаждане, умножено по изкоренената площ и умножено по определена със заповед на министъра на земеделието и храните цена за килограм грозде.

Парично обезщетение за загуба на доход се предоставя само на бенефициенти, получили финансова помощ за изкореняване на съществуващи плододаващи лозови насаждения, за които се издава или е издаден акт за презасаждане в съответствие с националното законодателство.

За създаване на лозови насаждения с права от Националния резерв не се предоставя парично обезщетение за загуба на доход.

 

Кои дейности не се подпомагат?

 

Недопустими за субсидиране са дейностите, свързани с презасаждане на лозарски парцел със същия винен сорт в съответствие със същата система за култивиране, т.н. „обичайно обновление на лозята, които са приключили естествения си жизнен цикъл”.

Защита от щети, нанесени от диви животни чрез изграждане на огради или с активна защита, включваща човешки звуци.

Защита от щети, нанесени от птици чрез покриване на лозовите насаждения с предпазни мрежи, закупуване на машини за плашене на птици или с активна защита, включваща човешки звуци.

Защита от градушка чрез покриване на лозовите насаждения с предпазни мрежи.

Изграждане на прегради/стени срещу вятър.

Изграждане на пътища в рамките на лозовото насаждение или водещи до него.

Подмладяване на лозовите насаждения и попълване на празни места от пропаднали растения с нов посадъчен материал (подсаждане).

Смяна на формировката от един вид в същия в зависимост от височината на стъблото – нискостъблени, средностъблени и високостъблени.

 

Очакван ефект от преструктурирането

 

До настоящия момент по лозарската програма са преструктурирани 1 820 хектара лозови насаждения, за които е предоставена финансова помощ за над 22,9 млн. евро, съобщиха от агенцията по лозата и виното.

По дейностите за подобряване на техниките за управление на лозята са субсидирани 5 574 хектара, за които е предоставена финансова помощ в размер на 20,5 млн. евро. Общо по мярката са подпомогнати 7 394 хектара със средно 5 882 евро за хектар.

Към момента младите лозя до 3 години в страната заемат 13 700 дка, от 4 до 10 години – 106 хил. дка, от 11 до 20 години – 31 хил. дка, от 21 до 30 години – 39 хил. дка и над 31 години – 412 хил. дка.

Според експертите за периода 2014 - 2018 г. се очаква чрез преструктуриране и конверсия да бъдат обновени лозя за над  35 хил. дка.

По дейностите за подобряване на техниките за управление на лозята и и зграждане на подпорни и друг вид укрепления ще бъдат подпомогнати насаждения за над 55 хил. дка

Поставените цели трябва да допринесат и за приспособяване на производството на винено грозде към търсенето на пазара, да повишат доходите на производителите, да запазят от обезлюдяване селските райони.

Създаването на млади лозови насаждения ще допринесе за повишаване на интереса към производството на вина със защитено наименование на произход (ЗНП), вина със защитено географско указание и био-вино, като очакванията ни към края на периода производството на вина със защитени наименования за произход и географски означения да се повишат от 31 % до 50 % от общото производство на вино за България. Сериозно увеличение се очаква да има и в производството на биовино. Сега то съставлява 0,4 % от общото производство на вино за България, докато към 2018 г. се очаква този дял да достигне минимум 2 %.

Започва приемът на проекти по лозарската програма
8152
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Измама с биологично вино
Европейската прокуратура запорира активи на винопроизводител за 520 000 евро
Предстоящо
Преди Трифон Зарезан в Ямбол за първи път ще има „Дни на местните вина“
До 15 декември се подават заявления по интервенциите за реклама на вина в ЕС и трети страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини