Земеделският производител от графство Хампшир, Англия, Дейвид Милър произвежда пшеница с по-добро качество на зърното и е спрял полягането на растенията след преминаването от конвенциално към прецизно земеделие. Неговата цел е да прилага различни торови норми спрямо типа на почвата на неговата ферма вместо с едни и същи върху цялата площ. Това му е помогнало да повиши нивото на протеин в зърната на отглежданата от него пшеница и да спре нейното полягане.
Резултатите са добри. Трудно е да се пресметне точно, но не виждаме изостанали в развитието си растения, отделните са изравнени по височина и получаваме хлебна пшеница с по-високо качество, твърди английският фермер.
Преди три години Милър започнал да използва Yara N-сензор, монтиран върху трактора уред, който с придвижването на машината измерва необходимостта на растенията от азот. Фермерът уверява, че този метод му е помогнал да повиши нивото на протеин в неговите сортове пшеница Soltice и Crusoe, като така се е подобрило качеството на приготвения с тях хляб. Освен това, след като стопанинът престанал да тори върху определени площи, се е намалило и полягането на растенията. Наблюдаваме по-малко полягане на растенията, тъй като използваме по-малко азотни торове върху площите с повишено съдържание на азот. По същия начин торим повече, където площите съдържат занижено съдържание на азот, обяснява фермерът.
Г-н Милър обработва около 640 ха леко песъкливо-глинеста с глинести участъци почва в Саутууд, Хампшир, и преди да използва интегрирания сензор, е произвеждал пшеница с по-нискокачествено зърно. N-сензорът, който той използва от 2011 г. насам, му струва 7000 паунда/годишно. Получаваме постоянно карти и информация за нашето поле и мисля, че вече започваме да максимизираме как и кога да ги използваме, казва той. По-важното е, че г-н Милър използва SOYLsense сателитна система, но въпреки ползата от нея, той обяснява, че преминаването към информация на момента, предоставена от N-сензора, е повишило производителността от хектар земя./fermera.bg