Начало » Новини » Страната
15.05.2014 г.

Информационната система на парк „Странджа” ще бъде в услуга на посетителите

Проект

Farmer.bg

По повод появилите се в медиите информации, че Природен парк „Странджа” ще даде колосалната сума от 320 хил. лв. за промяна на информационния си сайт, ръководството на парка окачестви твърденията като неверни. В обширен отговор беше обяснено, че обществената поръчка включва изграждане на цялостна система за подпомагане на експертите в парк „Странджа”, изследователите от националните и международни научни институции и за улесняване и подобряване на достъпа до информация от посетителите на парка.

Ще бъде създадена географска информационна система (ГИС) със сървърна, настолна и мобилна част. Ще бъдат инсталирани 10  таблети с GPS и операционна система, с които ще се събират и обработват пространствени данни при извършване на теренни дейности от служителите в парковата дирекция. Всичто това е съобразено с международните стандарти за обработка на данни и метаданни.

В рамките на системата ще бъде създаден и интерактивен динамичен уеб сайт за 20 000 лв. Чрез този модул посетителите на парка ще имат възможност да пътуват виртуално в пределите на Странджа. Той ще съдържа и интерактивни картографски материали.

Създаването на мобилна версия на уеб сайта има за цел да покрие изискванията на потребителите, когато вече са в пределите на парка и имат устройство с интернет връзка.

Проектът включва и разработка на навигационни карти за GPS устройства, които ще позволява и търсене на обекти, локализация и навигиране.

Ще бъде изработено приложение за мобилни устройства с операционни системи за посетителите на парка - за разлика от мобилната версия на уеб сайта ще се инсталира локално на самото устройство.

Всички материали ще са разположени в устройството и не е необходимо наличието на интернет връзка за използване на възможностите за търсене на обекти, локализация, навигиране, разглеждане на подробна информация, което ще позволи на туристите, използващи тази технология да се ориентират лесно в парка.

За изпълнението на обществената поръчка са нужни специализирани познания и умения в сферата на защитените територии, каквато е Природния парк „Странджа“.

Ето защо създаването на цялостната система, която няма аналог по качество и  функционалност в защитените територии в България следва да се подкрепи и подпомага, а не да се атакува и критикува, посочват експертите.

Изрично е изискването да няма ограничение за броя на работните места, на които тя ще може бъде инсталирана. Това означава, че системата няма да е ограничена от лицензи и може да нараства без това да генерира допълнителни разходи. Следователно ще бъде възможно да бъде използвана не само от служителите на парка, а и от външни експерти и посетители. С течение на времето системата ще подпомогне да се формира база от данни, която да позволява детайлен мониторинг на видовете и обектите в парка. 

От дирекцията на „Странджа” гарантират, че в процедурата на обществената поръчка ще бъдат приложени еднакви условия спрямо всички участници.

Експертите припомнят, че в качеството си на държавна  институция дирекцията на парка носи отговорност за  устойчивото развитие на най-голямата защитена територия в България, предложена за първия Биосферен парк в страната по програмата „Човек и Биосфера” на ЮНЕСКО. Територията е обявена от Министрите на околната среда на Европейския съюз за единствения български регион сред петте приоритетни за опазване региони в Централна и Югоизточна Европа. Дирекцията на Природния парк „Странджа” не би могла да си позволи да не отговори на големите национални и международни отговорности, очаквания и ангажименти.

Информационната система на парк „Странджа” ще бъде в услуга на посетителите
4608
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Бизнес под натиск
Гечев да пита БАБХ защо млади пчелари от Странджа не представиха България в Берлин
Екосдружение За Земята
24-тото планинско почистване ще бъде в Странджа, съобщават еколози
Почти половината от тях са от местния вид дъб лъжник
Обявиха още 11 дървета в Странджа за вековни
Пчеларите, произвеждащи „Странджански манов мед“, получават 18 000 лв.
Управителен съвет на фонд Земеделие
Пчеларите ще получат 15 хиляди лева за контрол на странджанския мед
Букет от емоции на 16-я Фестивал на зелениката в ПП „Странджа”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини