Начало » Важно за фермера » Пчеларство
17.04.2014 г.

Как ще се промени светът, ако пчелите изчезнат

Продължава масовото измиране на пчелите

Авторитетното издание Nature алармира за това, че през миналата зима Европа е загубила 1/3 от популацията на медоносните си пчели. Заплахата за пълното им изчезване става все по-реална.  Според Айнщайн след гибелта на пчелите следва гибелта на човека. 

 

Човек може да живее без кислород в продължение на три минути, без вода - три дни, а без пчели - четири години. Така е смятал великият учен. Този цитат на Айнщайн се е появил през 1941 г. в списание "Canadian Bee Journal". 

 

За човечеството загубата на пчелните семейства се сравнява с глобална катастрофа - като вулканично изригване, падане на метеорит или експлозия на големия адронен колайдер (Large Hadron Collider). Резултатът ще е един и същ .

 

Междувременно продължава масовото измиране на пчелите. Според Nature  в южните страни през изминалата зима популацията е намаляла с 5%, в Централна Европа с 10-15%, а на Север още повече - 20 %. В Русия също не всичко е наред. Смъртността при пчелите средно за страната  е достигнала застрашителен размер от 20%. Още през миналата година ООН изрази загриженост, че смъртността при пчелите се превръща в световен проблем.

 

Къде е проблемът?

 

Историята за изчезването на медоносните насекоми не е нова - процесът започва в средата на XX век, но достига своя връх през последните двадесет години.

 

Причината не е еднозначна, но основният виновник е намерен – това е човекът. Селското стопанство почти навсякъде използва химически продукти - азотни торове, пестициди, които не убиват насекомите, но според учените, понижават техния имунитет.

 

Професор Питър Нойман разказва за чумата по пчелите – вароатаза. Това заболяване, е най-често срещаното по пчелите се  пренася от микроскопичен кърлеж, който изсмуква от полезното насекомо всички жизнени сокове. Това е най-често срещаната болест при пчелите, а отърваването от тези кърлежи е много трудно, като лечението не е рантабилно и най-вече  е малко ефективно.

 

Освен това не всички пчелари са загрижени за здравето на пчелните си семейства и продължават бизнеса си в обичайния ритъм, като  превозват пчелните колонии на огромни разстояния . Например, в САЩ пчеларите транспортират кошерите си от Флорида до Калифорния за да опрашват селскостопанските култури. Тези дълги пътувания подлагат пчелните  семейства на огромен стрес.

 

Това води до "синдрома на разрушената пчелна колония". Той е описан от американските пчелари през 2006 година. По време на "заболяването" насекомите изоставят своите колонии и никога не се завръщат обратно.

 

Пчелите не живеят сами и скоро умират далеч от кошера . Причината за странното поведение са химикалите и радиосигналите от клетъчните връзки, които  според изследователите от Университета в Кобленц - Ландау, просто  побъркват трудолюбивите насекоми.
 

И все пак  какво ще стане, ако…

 

И все пак, какво би станало ако пчелите изчезнат, или тяхната популация намалее до критично ниво ? Дали предсказанието на Айнщайн "няма пчели - няма опрашване – няма  храни - няма човек " ще се изпълни?

 

Трябва да се отбележи, че в света има и други природни опрашители - мухи, пеперуди, птици, прилепи, вятър. Освен това не всички растения се опрашват от пчелите . В минали времена без тях прекрасно се е справяла флората на Северна Америка и Ирландия. Там пчелите са донесени именно от хората.

 


Според експертите на Times и Business Insider  веригата, започваща с изчезването на пчелите и завършваща с оцеляването на хората, е много дълга.     

 

Но от момента на  великите географски открития , светът много се е променил. Драстично се увеличи населението, а респективно и  търсенето на основните храни. В днешно време загубата на пчелите, на  което ние дължим  една трета от цялата световна реколта, не може да мине без последствия . Човечеството ще загуби не само меда.

 

Publishing Times и Business Insider на база на становището на експерти очертава следната песимистична верига:  с увеличаване на   смъртността сред  полезните насекоми , бързо спадат и доходите на пчеларите  и  пчеларството просто става неизгодно . Хората ще започнат масово да се отказват от занаята си.   Тъй като от пчелите зависи голяма част от глобалната реколта , човечеството ще трябва да " затегне коланите ". Сергиите за основните храни ще стават все по-празни , а цената на останалите продукти ще скочат до небето . Негово величество глад ще  стъпи на Земята. Някои от растенията просто ще изчезват  и  животновъдство ще изгуби фуражната си база, което означава сбогом на млякото и млечните продукти,  а в крайна сметка и на  говеждото месо. А при това положение  излиза, че  един свят без пчелите не може да си позволи изхранването на  сегашната многобройна човешката популация.


На фона на подобната перспектива  проблемът с дрехите изглежда по-малък, но в същото време той ще е доста значим. Наред с другите неща , пчелите опрашват и памука, а това означава, че ще трябва да се задоволяваме с изкуствените материи и кожи.  

 

Диета на  бъдещето

 

И все пак докато човека е жив има надежда. Свиневъдството ще оцелее, тъй като практически не зависи от пчелите. Запасите от основните храни рязко ще намалеят, но все пак производство на зърнени храни и ориз ще се развива, тъй като те се опрашват от вятъра.
Човечеството ще намери  спасителен източник на храни там където някога се е зародил живота -  в океана . Изчезването на пчелите няма да се отрази на рибната популация, но хората трябва да внимават. Ако подхождат към даровете на Океана с присъщата им лакомия и това природно богатство го чака съдбата на пчелите.   

 

Алтернативи

 

Напоследък успоредно с търсенето на решения как да се намали смъртността сред пчелите усилено се търсят и алтернативни заместници на техния труд. Първият сериозен кандидат е – земната пчела ((Bombus terrestris). Тя също събира мед , но просто не е толкова вкусен като пчелния. Произведеният от земната пчеличка мед по-скоро е захарен сироп, а  и количеството му е много малко . За сравнение -  от две медоносни пчелни семейства са изкарани  34 кг мед, а добива от земните пчели е драстично по-малък  - само 48 г.

 

Но като опрашител земната пчела се е доказала отдавна. Един от проблемите обаче е , че тези насекоми също са заплашени от изчезване.

Вторият потенциален заместник на пчелите е човека . Авторите на изследването "Един свят без пчели" Бенджамин Алисън и Брайан Мак Коллум потапят читателя в свят , където хората са се научили да живеят без медоносните насекоми. Това не е Земята през 2070 г., а съвременната китайска провинция Съчуан . Пчелите изчезват там преди около двадесет години , вследствие на  използването на вредните пестициди. Независимо от това , регионът остава най-големият износител на круши, които в света се опрашват от пчелите , а тук това се извършва от хората. Работниците ръчно опрашват цветчетата. Неудобно, скъпо, но действа .


Има и друг алтернативен кандидат и той е пчела-робот. Според Guardian с разработването на новия помощник се занимават днес  инженерите от Харвард. Вече е разработен  експериментален модел . Роботи с крила повтарят движенията на пчелите и по този начин опрашват растенията. Според учените, само едно десетилетие ги отделя от завършването на проекта.


И все пак, светът се нуждае от пчели. Някога, преди 65 милиона години, природата завинаги е зачеркнала от  "книгата на живота" динозаврите, но е запазила пчелите. По-точно, според биолога Сандра Рехан от Университета в Ню Хемпшир, след пълното им изчезване те отново се възродиха. Може би те ще преживеят и човечеството.


(Превод на Мая Асенова от „Еconet„)

Как ще се промени светът, ако пчелите изчезнат
22733
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини