Начало » Важно за фермера » Пчеларство
07.04.2014 г.

Време е за преглед на здравословното състояние на пчелите

Пролетни дейности

shc.hu

 

Пролетният преглед на състоянието на пчелите се провежда в края на март или началото на април, в зависимост от метеорологичните условия.

 

Щом температурата на въздуха не е по-ниска от 15 градуса на сянка, прегледът не трябва да се отлага, съветват експерти.

 

Чрез него пчеларите трябва да направят основна и точна преценка на силата и здравословното състояние на пчелните семейства, количеството на пилото и качеството на майките, количеството и качеството на храната, както и състоянието на гнездото.

 

Силата на семействата, която се определя по броя на междурамията, запълнени с пчели, е важен показател за бъдещите възможности на пчелните семейства. Този показател ще определи решението дали семейството има възможност да се развива, дали е необходимо да се подпомогне с храна или трябва да се присъедини към друго пчелно семейство.

 

Здравното състояние също е много важно! Чистотата на гнездото и отсъствието на диарични петна са показател, че няма заразни заболявания (нозематоза) или че хранителните запаси са качествени.

 

Количеството на пилото се определя по площта, която заема на отделните пити и се пресмята на цели пити. По неговото количество и вид се съди и за качеството на майката. Когато то е плътно без пропуски в осеменяването, майката се определя като добра, но тя също трябва да се види задължително.

 

Ако майката е вече стара с излъскано тяло, оръфани крила или например парализиран крак, макар и да осеменява добре, по-късно трябва да се подмени.

 

Количеството на меда се определя в килограми по площта, която той заема в питите, като се знае, че една пълна запечатана пита от системата „Дадан-Блат” съдържа средно 3,6 кг мед, половин пита (магазинна) - 1,8, а многокорпусна - около 2,2 кг. мед.

 

При главния пролетен преглед в гнездото на пчелното семейство трябва да има 8-10 кг мед и 2-3 пити с добре запазен цветен прашец. При по-малки запаси на семействата е необходимо добавянето на храна - мед или захарен сироп.

 

При главния преглед трябва да се извадят от гнездото и да се бракуват всички стари черни пити, замърсените от диария, както и питите с търтеевите килийки, наядени от мишки, плесенясали или с развален цветен прашец.

 

Когато в тях има мед те се поставят зад преградната дъска в кошера, като от време на време се разпечатва меда, за да бъде пренесен в гнездото, а опразнените пити се изваждат.

 

Гнездото на пчелите се стеснява на толкова пити, колкото се покриват от наличните пчели. Не бива по това време в средата на гнездото да се поставят светли пити, в които не е отглеждано пило. Те не задържат топлината и майката не ги осеменява в ранна пролет.

 

Гнездото се преподрежда като в средата са питите с пило и с празни килийки, до тях пити с прашец, а зад тях питите с мед. Гнездото се формира откъм топлата страна, а при по-слабите семейства то се ограничава в средата. През този период на пчелите е нужна топлина!

 

 

Време е за преглед на здравословното състояние на пчелите
8787
 

Последни материали
Виж
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини