Градинската чубрица (Satureja hortensis) расте в естествени находища в районите на Средиземно море и в Близкия изток. У нас тя расте във всички райони на страната ни. В природата тя е многогодишно растение и има по-остър вкус. За подправка тя се отглежда като едногодишната култура.
Отглежда се заради силно ароматните и листа. Още от древността е използвана като подправка, декоративно, медоносно и лечебно растение. То издава силен специфичен аромат. След изсушаване на листата, миризмата им се засилва. Декоративните и качества се състоят в оформеното дребно храстче с почти овална форма. Стъблото му, високо до 20 - 40 см, е вдървенено, силно разклонено. Разклоненията са богато осеяни с дребни(до 2 см) лисчета, а цветчетата са светлолилави, събрани на групички по върхчетата на разклоненията. Когато са в пълен цъфтеж, храсчетата са приятна гледка за очите. Семенцата са също дребни, чернокафяви и запазват кълняемостта си до 2-3 години.
Подгответе разсад
За да я отгледате в градината, трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през март в леха на открито. Необходими са за 1 кв.м са 1 - 1,5 г семена. След това се покриват с около 1 см торопочвена смес или добре разложен оборски тор. След около месец растенията са готови да отидат на постоянното си място. Растенията се засаждат в лехи на разстояние 30х20 см или пък използвайте тировете и покрай вадите. На балкона или терасата също може да си отгледате ароматната подправка, но не пропускайте редовно да я поливате. Тя успява на всякакви почви, но предпочита структурните и плодородните. Избирайте и слънчеви места за да оформи хубаво храстче. Градинската чубрица се прибира в началото на масовия цъфтеж. Растенията се отрязват сутрин на 5-6 см от повърхността на почвата. Изсушават се на сянка. Ако искате да си осигурите семена за догодина, оставете няколко растения да прецъфтят.