Измиваме салатата, лука и чесъна и ги нарязваме на ситно. Варим макароните около 10 мин в голямо количество подсолена вода, (може да добавите и лъжица олио)отцеждаме ги, обливаме със студена вода за да не се слепват и прехвърляме в затоплен съд. Сгорещяваме мазнината, изпържваме лука и чесъна, прибавяме обелените и нарязани на парченца домати заедно със сока, подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче и варим на умерен огън около 10 минути. Прибавяме салатата, изключваме котлона, държим на огъня още 1-2 мин и заливаме с този сос макароните. Разбъркваме всичко добре и посипваме с настърган кашкавал. Продукти за 4 порции: 150 г зелена салата, 2 малки глави лук, 2 скилидки чесън, 2 с.л. олио или зехтин, 1 буркан консервирани домати, 400 г къси и дебели макарони, 1/2 ч. л. червен пипер, черен пипер, настъргано индийско орехче, 75 г настърган кашкавал.