Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.03.2014 г.

Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влажността

Необходим е сигурен източник за напояване
Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влажността

Копърът се е отглеждал още 772-710 г пр.е. като лечебно растение в градината на цар Малдукапалитина във Вавилон. Известен и на древните гърци и римляни. В Европа е познат от времето на Карл Велики (ІХ век). У нас диворастящо се среща на юг от Несебър и край река Дунав. Използва се връхната част на стъблата и плодовете, които имат характерен мирис и сладникаво-парлив вкус, което се дължи на етеричното масло карвон. Съдържат още витамините Д и С, провитамин А, пектин, фуранокумарини, смоли.  Зелените листа се използват за подправка на салати и при производство на зеленчукови консерви, напитки и консерви от риба. Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влагоемната. Необходим е сигурен източник за напояване. Засява се на висока равна леха, фрезувана и фино оформена. Сеитбата му се извършва на етапи, като се започне от февруари-март, при първа възможнаст да се влезе в площта и продължи до август.

 

Семената се засяват разпръснато или редово през 25-30 см. На големи площи се оформят ленти на висока равна леха на разстояния 70х20х20х20х20 см. За засяване на 1 кв.м площ са необходими 1,5 г семе. Преди да засеете семената трябва да проверите кълняемостта им и ако е малка да увеличите сеитбената норма. След ранна пролетна сеитба не се изисква напояване, но при късните пролетни и летни посеви поливането след сеитбата е задължително за нормалното им поникване.

 

Основна грижа е чистотата на посева от плевели и здравното състояние на копъра. При първата поява на брашнеста мана е необходимо пръскане с фунгицид. Първото изрязване на листата се извършва над вегетационния връх, когато растенията достигнат височина 20-25 см. За нуждите на консервната промишленост копърът се прибира, като се отрязва цялото растение на 10-15 см от почвата във фази масов цъфтеж и начало на узряване на семената на главния сенник.

Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влажността
6216

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Единадесет пъти е нарастнал износа на бобови зеленчуци
Внос и износ на плодове и зеленчуци в и от страната
По-висок добив от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно
Модерните технологии в Международния технически панаир
Гювеч по карнобатски
Цени на замразено и охладено пиле в магазинната мрежа
Цени на яйца в страната
Свързани материали
Виж
Билка и подправка едновременно
Чудодейната сила на копъра
Резенето – копър с аромат на анасон
Вкусно, красиво и полезно
Градина на прозореца
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам