Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.03.2014 г.

Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влажността

Необходим е сигурен източник за напояване
Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влажността

Копърът се е отглеждал още 772-710 г пр.е. като лечебно растение в градината на цар Малдукапалитина във Вавилон. Известен и на древните гърци и римляни. В Европа е познат от времето на Карл Велики (ІХ век). У нас диворастящо се среща на юг от Несебър и край река Дунав. Използва се връхната част на стъблата и плодовете, които имат характерен мирис и сладникаво-парлив вкус, което се дължи на етеричното масло карвон. Съдържат още витамините Д и С, провитамин А, пектин, фуранокумарини, смоли.  Зелените листа се използват за подправка на салати и при производство на зеленчукови консерви, напитки и консерви от риба. Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влагоемната. Необходим е сигурен източник за напояване. Засява се на висока равна леха, фрезувана и фино оформена. Сеитбата му се извършва на етапи, като се започне от февруари-март, при първа възможнаст да се влезе в площта и продължи до август.

 

Семената се засяват разпръснато или редово през 25-30 см. На големи площи се оформят ленти на висока равна леха на разстояния 70х20х20х20х20 см. За засяване на 1 кв.м площ са необходими 1,5 г семе. Преди да засеете семената трябва да проверите кълняемостта им и ако е малка да увеличите сеитбената норма. След ранна пролетна сеитба не се изисква напояване, но при късните пролетни и летни посеви поливането след сеитбата е задължително за нормалното им поникване.

 

Основна грижа е чистотата на посева от плевели и здравното състояние на копъра. При първата поява на брашнеста мана е необходимо пръскане с фунгицид. Първото изрязване на листата се извършва над вегетационния връх, когато растенията достигнат височина 20-25 см. За нуждите на консервната промишленост копърът се прибира, като се отрязва цялото растение на 10-15 см от почвата във фази масов цъфтеж и начало на узряване на семената на главния сенник.

Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влажността
7708

Последни материали
Виж
Предприемат се действия за регулиране на броя на дивите животни
Руски мечки нападнаха телета в обор и изплашиха работещи по газопровод
Местните производители обаче са пренебрегнати за сметка на вноса
Търсенето на яйца и птиче месо във Великобритания расте от началото на карантината
Само по подадени сигнали са открити 500 метра
Продължава ваденето на бракониерски мрежи от бургаските водоеми
Абевето
Честит 24 май, българи!
Обзор 19-22 май 2020 г.
Продавачите на пшеница свалят цените на борсата до 310 лв. за тон
Покрай бума на домашните печива при ограниченията заради коронавируса
Британските мелници едва насмогват на нарасналото търсене на брашно
Свързани материали
Виж
Семената на копъра поникват и след три години
Полезно
Копърът и магданозът се съхраняват във фризера със сол
Билка и подправка едновременно
Чудодейната сила на копъра
Резенето – копър с аромат на анасон
Вкусно, красиво и полезно
Градина на прозореца
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам