Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.03.2014 г.

Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влажността

Необходим е сигурен източник за напояване
Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влажността

Копърът се е отглеждал още 772-710 г пр.е. като лечебно растение в градината на цар Малдукапалитина във Вавилон. Известен и на древните гърци и римляни. В Европа е познат от времето на Карл Велики (ІХ век). У нас диворастящо се среща на юг от Несебър и край река Дунав. Използва се връхната част на стъблата и плодовете, които имат характерен мирис и сладникаво-парлив вкус, което се дължи на етеричното масло карвон. Съдържат още витамините Д и С, провитамин А, пектин, фуранокумарини, смоли.  Зелените листа се използват за подправка на салати и при производство на зеленчукови консерви, напитки и консерви от риба. Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влагоемната. Необходим е сигурен източник за напояване. Засява се на висока равна леха, фрезувана и фино оформена. Сеитбата му се извършва на етапи, като се започне от февруари-март, при първа възможнаст да се влезе в площта и продължи до август.

 

Семената се засяват разпръснато или редово през 25-30 см. На големи площи се оформят ленти на висока равна леха на разстояния 70х20х20х20х20 см. За засяване на 1 кв.м площ са необходими 1,5 г семе. Преди да засеете семената трябва да проверите кълняемостта им и ако е малка да увеличите сеитбената норма. След ранна пролетна сеитба не се изисква напояване, но при късните пролетни и летни посеви поливането след сеитбата е задължително за нормалното им поникване.

 

Основна грижа е чистотата на посева от плевели и здравното състояние на копъра. При първата поява на брашнеста мана е необходимо пръскане с фунгицид. Първото изрязване на листата се извършва над вегетационния връх, когато растенията достигнат височина 20-25 см. За нуждите на консервната промишленост копърът се прибира, като се отрязва цялото растение на 10-15 см от почвата във фази масов цъфтеж и начало на узряване на семената на главния сенник.

Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влажността
6441

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Партньорство
Министър от арабските емирства на визита в Селскостопанска академия
Законови промени
Регистрация на храни за товари над 3,5 тона ще стопира бизнеса на десетки хиляди фирми
Проведе се Дванадесетата годишна работна среща на министрите на земеделието от държавите от Югоизточна Европа
Обеззаразете градината и оранжерията преди новия сезон
България представи автохтонни породи животни на Международното изложение в Хановер – EuroTier 2018 г.
Есенен цъфтеж при плодните и декоративни растения
Свързани материали
Виж
Билка и подправка едновременно
Чудодейната сила на копъра
Резенето – копър с аромат на анасон
Вкусно, красиво и полезно
Градина на прозореца
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам