Начало » Новини » Страната
26.01.2014 г.

Леко понижение на средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо

Като цяло, през периода 15 - 22 януари 2014 г. се наблюдава леко понижение на средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо спрямо предходната седмица. Единствено при средната цена на едро на замразеното пиле се отчита незначително повишение, коментират експерти на МЗХ.

[B%]Пиле-замразено[%B]
Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 4,16 лв./кг, с 0,2% над нивото от предходния седмичен период. По области, цените на тържищата продължават да се движат в диапазона от 3,83 лв./кг (Велико Търново) до 4,50 лв./кг (Благоевград). В шест от областите се регистрира седмично поскъпване на продукта в рамките на 0,2% (Враца) – 5,4% (Варна). В други четири области цените на едро на замразеното пиле бележат слабо понижение с между 1% (Пловдив) и 3,8% (Добрич).

В сравнение с предходната седмица, средните за страната цени на дребно на замразеното пиле намаляват с по 0,2% до 4,93 лв./кг в големите търговски вериги (ГТВ) и 5,09 лв./кг в другите търговски обекти (ДТО).

В големите супермаркети замразеното пиле се предлага на цени от 4,55 лв./кг (Варна) до 5,14 лв./кг (Русе и Търговище). Само в три области е отчетено седмично изменение на цените – в Шумен и София повишение, съответно с 2 и 6,3%, а във Варна – понижение с 9,9%.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,77 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,24 лв./кг в Шумен до 1,16 лв./кг в Силистра.

Предлагането на замразено пиле в по-малките търговски обекти остава на цени от 4,75 лв./кг (Видин) до 5,50 лв./кг (Силистра). Седмично намаление на цените, в рамките на 0,4 – 2,8%, се регистрира в шест области, най-чувствително в Смолян. Продуктът поскъпва единствено в Русе, с 1,9%.

Средно за страната, цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са с 0,93 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Силистра (1,54 лв./кг), а най-малка - в Шумен (0,45 лв./кг).
Цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 3,1% по-ниски от тези в ДТО.

[B%]Пиле – прясно, охладено[%B]
През периода на наблюдение средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,73 лв./кг, с 0,8% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 4,30 лв./кг (Търговище) до 4,90 лв./кг (Смолян). Изменение на цените на тържищата спрямо предходната седмица се регистрира в шест от областите, във всички от тях – в посока надолу. Поевтиняването на продукта е в рамките на 0,6 – 6,9%, най-значително във Видин.

При търговията на дребно с охладено пиле също се отчита леко намаление на средните стойности за страната спрямо предходния седмичен период - с 0,6%, до 4,98 лв./кг в големите търговски вериги и с 0,2%, до 5,16 лв./кг в другите търговски обекти.
В големите търговски вериги охладеното пиле се предлага на цени от 4,60 лв./кг (Варна) до 5,29 лв./кг (Видин). В седем области се наблюдава седмично понижение на цените на продукта в големите супермаркети, в рамките на 1 – 6,7% (Разград, Русе, Силистра и Търговище), а в други три - повишение с между 2,4 и 5,1% (София).
Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,25 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,01 лв./кг в Перник до 0,69 лв./кг във Видин. В четири области цените на продукта в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с между 0,04 и 0,15 лв./кг (Бургас).

В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле остават в границите от 4,68 лв./кг (Бургас) до 5,44 лв./кг (Стара Загора). В четири области се наблюдава седмично намаление на цените на охладеното пиле в ДТО в рамките на 0,4 – 1,9% (Шумен). Продуктът поскъпва единствено в Перник - с 2%.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,43 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока е от 0,17 лв./кг в Сливен до 0,55 лв./кг в Габрово, Кърджали, Ловеч и Стара Загора. В област Бургас цените в по-малките търговски обекти са по-ниски от тези на едро с 0,12 лв./кг.

През изтеклата седмица цените на охладеното пиле в ГТВ са средно с 3,5% по-ниски от тези в ДТО.

Леко понижение на средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо
3736
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини