[B%]Farmer.bg[%B]
От първи април следващата година производителите и търговците на месни продукти в Европейския съюз ще са задължени да изписват върху етикетите на продукцията произхода на месото.
Тези правила са разписани в края на миналата година във връзка с прилагането на европейски регламент от 2011 г. за посочване на държавата производител на свинско, овче, козе и пилешко месо, съобщиха от българската асоциация на месопреработвателите.
Компаниите имат малко повече от година да подготвят новите етикети, така че да информират точно потребителя къде е произведена суровината за месния колбасите и други месни деликатеси.
Върху етикетите трябва да бъде описано в коя държава са отгледани животните. Изобразява се и кодът на партидата за идентификация, с който суровината е предоставена за продажба в търговската мрежа или за доставка в ресторанти и други обекти.
Ако свинете са били отглеждани в повече от една ферма, върху етикета трябва да се отрази производителят, грижил се за животните поне 4 месеца. Изписват се всички държави-членки, ако производителите са няколко.
В случай, че животното е отглеждано в ЕС, но е заклано в държава извън общността, това също трябва да се отрази върху етикета.
Целта е потребителите да имат пълна информация за произхода на стоката, която купуват.