[B%]Farmer.bg[%B]
Европейската комисия (ЕК) одобри нови три продукта, които ще бъдат защитени като типични за три региона във Великобритания.
Те са включени в регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщиха от пресцентъра на ЕК.
Първият продукт е говеждо месо "West Country Beef" от животни, отглеждани на свободна паша в западните пасища на полуострова.
Като продукт със защитено географско указание е вписано и агнешкото месо "West Country Lamb", добито от животни в същия регион. Местните хора доказали, че качеството на месото е изключително добро, защото овцете пасат билки и треви от съответния регион.
Третият продукт е молската сол "Ангълси Sea Salt" / "Halen MON" (ЗНП), добита от Menai пролив, който отделя остров Ангълси от континенталната част на Уелс.
Досега България е защитила само горнооряховския суджук. В процедура на одобрение са още 6 продукта, сред които розовото масло, филето „Елена”, пастърмата, ролето „Трапезица” и др.
Общо в ЕС до момента са защитени над 1 200 храни и напитки.