През есента всяко многогодишните листопадни растения преминава така наречената закалка, по време на която студоустойчивостта им се увеличава. Когато дървото или храста преминава в дълбок покой, неговата студоустойчивост продължава да расте. Пика се достига при пълен покой, като това обикновено е в края на декември. След това студоустойчивостта започва да намалява. Това обикновено става постепенно и независимо от времето, като по-рязко се губи при всяко затопляне. Колкото затоплянето е по-силно, толкова повече студоустойчивостта спада. Този процес е частично обратим и студоустойчивостта може да се усили отново, но само в случаите, когото затоплянето и захлаждането стават постепенно, а не рязко. Това е причината поради която една и съща ябълка може да издържи на студ до -25°С в началото на декември, но след това може да измръзне при -15°С в началото на март. А в края на април например, при разпукване на пъпките може да измръзне и при -6°С./[url=https://fermera.bg/%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0/%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0/item/2793-%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%83%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D1%8A%D0%B2%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0.html]fermera.bg[/url]