- Режете дръвчетата редовно, но никога не правете това при ниски температури.
- Използвайте остри и качествени инструменти, гладкия срез е важен.
- Премахнете всички мъртви и болни клони, а така също и изсъхналите и мумифицирани плодове.
- Задължително дезинфекцирайте със дезинфектант инструментите с които сте работили по болни растения, иначе рискувате да заразите здрави дървета и храсти.
- Създавайте и поддържайте желаната форма на короната на растенията. Режейки клонките растящи в една посока първо премахвайте слабите, силните ориентирайте за равномерно заемане на пространството.
- Ориентирайте клонките така, че да излизат от стъблото под ъгол 45-60 градуса.
- Ограничавайте силния растеж на връхните части на короната при ябълките, крушите и костилковите видове.
- Не забравяйте редовно да проверявате състоянието на стъблото и лекувайте раните.
- Наблюдавайте реакцията на дърветата след резитба, натрупаният опит използвайте при следващите операции.
Запомнете: слабата резитба води до слаб растеж на нови клонки, а силната обратно – интензивен!