Начало » Новини » Страната
02.11.2013 г.

Цени на едро и дребно на замразено и прясно пиле

Седмична ценова справка

[B%]Пиле-замразено[%B]
Средната цена на едро на замразено пиле на тържищата в страната се увеличава с 0,2% спрямо предходната седмица, до 4,24 лв./кг. По области, цените се движат в границите от 3,93 лв./кг (Велико Търново) до 4,70 лв./кг (Русе). В осем от областите се наблюдава поскъпване на продукта спрямо предходната седмица в рамките на 0,2 – 4,9%, най-чувствително в Разград. В други три области е налице поевтиняване с до 3,7% в София.

При средните цени на дребно на замразеното пиле за страната се отчита лек спад спрямо предходната седмица - с 1% в големите търговски вериги (ГТВ) и с 0,6% в другите търговски обекти (ДТО).

В големите супермаркети замразеното пиле се търгува в ценовия интервал от 4,52 лв./кг (София) до 5,14 лв./кг (Русе и Смолян). Понижение на ценовите стойности с между 1 и 10,3% на седмична база се отчита в шест от областите, най-значително в София. Единствено в област Шумен цените на замразеното пиле в ГТВ бележат седмично повишение, с 4,6%.

През изтеклата седмица разликата между цените на едро на замразеното пиле и тези на дребно в ГТВ е средно 0,70 лв./кг, като варира от 0,17 лв./кг в Ямбол до 1,16 лв./кг в Силистра.

В по-малките магазини цените на дребно на замразеното пиле са в диапазона от 4,60 лв./кг (Сливен) до 5,45 лв./кг (Габрово и Силистра). В четири областни центъра се отчита поевтиняване на продукта спрямо предходната седмица в рамките на 2,7% (Велико Търново и Габрово) – 5,3% (Ловеч), а единствено в област Шумен – поскъпване, с 1,1 %.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,90 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,37 лв./кг в Сливен до 1,49 лв./кг в Силистра.
През наблюдавания период цените на замразеното пиле в по-малките търговски обекти са средно с около 4% по-високи от тези в големите супермаркети.

[b%]Пиле – прясно, охладено[%b]
Средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,85 лв./кг, незначително над нивото от предходния седмичен период (с 0,2%). По области, стойностите продължават да се движат в границите от 4,30 лв./кг (Търговище) до 5,17 лв./кг (Враца). В пет от областите се регистрира седмично покачване на цените на едро в рамките на 0,2% (Стара Загора) – 1,7% (Шумен). Единствено в Габрово продуктът поевтинява, с 1%.

Средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги бележи увеличение от 1,8% на седмична база, до 5,15 лв./кг. Най-евтино продуктът се продава в ГТВ в София (4,79 лв./кг), а най-скъпо – в Пловдив (5,49 лв./кг). В девет области се наблюдава седмично повишение на цените в рамките на 0,4 – 7,2%, а в Шумен и по-значително – с 12,7% (след като през предходната седмица там е регистрирана най-ниската цена за страната). Поевтиняване на продукта се отчита само в ГТВ в Кюстендил и Благоевград, съответно с 3 и 4,5%.

През наблюдавания период маржът между цените на едро на охладеното пиле и тези на дребно в ГТВ е средно 0,30 лв./кг, като достига до 0,94 лв./кг в Търговище. В областите Хасково, Перник и София цените на продукта в ГТВ са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,03 лв./кг, 0,05 лв./кг и 0,16 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле, предлагано в по-малките магазини, е 5,27 лв./кг, с 0,9% по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, стойностите са в интервала от 4,79 лв./кг (София) до 5,85 лв./кг (Ловеч). Седмично понижение на цените в рамките на 2 – 4,6% се отчита в ДТО в пет области, най-чувствително в Ловеч и Плевен. Поскъпване на продукта е регистрирано единствено в Шумен (с 2,5%).

Средната цена на дребно на замразеното пиле в ДТО за страната е с 0,42 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата достига до 1,02 лв./кг в Ловеч. В Перник и София цените в ДТО са съответно с 0,09 и 0,16 лв./кг по-ниски от тези на едро.
През изтеклата седмица цените на охладеното пиле в ДТО са средно с 2,3% по-високи от тези в ГТВ.

Цени на едро и дребно на замразено и прясно пиле
5101
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини