Хотелите, в които се предлагат плодове и зеленчуци, произведени без изкуствени торове и пестициди, да имат по една зелена звезда в категорията си.
Това предложение е било направено при днешната среща на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев с представителите на туристическия бранш, съобщиха от икономическото министерство.
Целта на предложението е туристическият бранш да стане сигурен пазар за екологичната продукция на биоземеделците и да привлича туристи, които ценят това производство.
"Ние трябва да направим така, че чистите български продукти: зеленчуци, плодове, хляб от лимец, сирене, истинско кисело мляко, вино да присъстват на колкото се може повече места”, посочи още Ботев.
И допълни, че така ще се получи двоен ефект – от една страна да бъдат подпомогнати малките фермери, които продава екологично чистата си продукция от собствената си градина, и от друга – туристите да се запознаят с истинските продукти от традиционната българската домашна кухня.
Представителите на бизнеса са обсъждали и други идеи за развитието на туризма.
Предложено е още бъде създаден център за анализи и планиране в туризма на основата на публично-частно партньорство между бизнеса и министерството на икономиката.
При формулирането на това искане на индустрията г-н Владимир Панталеев, представител на АБТТА, подчерта, че е важно специализираната информация да идва в реално време, а не да е остаряла и често да противоречи на официалната статистика.
Зам.-министър Ботев пое ангажимент да представи проекта пред министъра на икономиката Драгомир Стойнев и да бъде потърсена най-добрата правна форма за учредяване на центъра, чиято дейност информация и анализи ще бъдат предназначени за индустрията, която от своя страна ще дава задачите на центъра и ще осигурява неговото финансиране.