27-07-2004 г. В европейската химическа индустрия растителни масла се влагат в малки пропорции, тъй като се използват предимно произведените излишни количества. Решава ли се този въпрос с отглеждането на млечката като културно растение? Ето опита в тази насока на Германия. Внедрена в Централна Европа от кръстоносците, млечката се среща в диво състояние във всички части на Европа и Северна Америка. Поради своя средиземноморски произход тя се приспособява по-лесно в топлите и сухите региони. През 1985 г. качествата й оценява немският селекционер фон Рьотенан и по искане на федералното министерство на земеделието тя се култивира в Германия. Млечката вирее на сухи и варовити почви и е устойчива на температури, по-ниски от минус 30 градуса. От едно растение се добиват около 500 овални, светлосиви зрънца, дълги 2-3 мм и широки 1-1,5 мм, намиращи се в триделна семенна кутийка. Семената при норма 8000-10 000 броя на декар се засяват на дълбочина около 4 см през август с дискова пневматична редосеялка. Реколтата се прибира през октомври на следващата година с комбайн. Такава сеитба позволява млечката да се разполага след някоя житна култура. Средният добив в Германия е 150-200 кг на декар. Преимуществата на млечката са следните: • Високо съдържание на масло - 50 на сто, изключително богато на олеинова киселина (85 на сто), търсено и необходимо в химическата индустрия при верижните реакции; • Намаляват се разходите по екстракцията; • При добив 100-200 кг/дка тя би могла да конкурира рапицата; • Растението е неконкурентно за хранителната индустрия и би могло да бъде алтернатива на проблемите на свръхпроизводството на класическите маслени продукти на страните от Европейския съюз; • Млечката оглавява сеитбообращението и може да се включи в програмата за оползотворяване на терените в райони с ниски температури. Времето за реколтирането й обаче е от значение за работата на заводите и това поставя съответните изисквания. Усилията на селекционерите са насочени към решаването на следните задачи: скъсяване на вегетационния цикъл от 15 месеца на 1 година; концентриране на периода на цъфтежа и узряването й, постигане на задружност при поникването на семената; оптимизиране на добива и намаляване на загубите от разпиляване на зърно и напукване на семенните кутийки след прибирането на реколтата, което достига до 30-50 на сто. Одобрена от министерството на земеделието на Германия, темата за млечката е включена в научноизследователската програма за разнообразяване на суровинната база на немската химическа промишленост за производството на мазнини. Първите резултати са обнадеждаващи.