Начало » Важно за фермера » Животновъдство
29.07.2013 г.

Нека знаем какво се случва

За животновъдните ферми са разработени множество тестове и методи, които имат за цел да подобрят показателите на възпроизводството. Един от тях е прогестеронният тест. Какво ни дава неговото използване?

[B%]Маркус Палке, DLZ agrarmagazine[%B]
В селскостопанската кооперация Zodel прогестеронният тест се използва от януари 2011 година. По думите на управителя на фермата Кая-Уве Айзенхут това позволява „по-точно да се планира времето за осеменяване“, което се постига по два начина. От една страна, тестовете във фермата се използват, за да се установи дали 35 дни след отелването при кравата се е образувало жълто тяло; на тест се подлагат и животни, които не са осеменени до 63-ия ден. От друга страна, Айзенхут прилага прогестеронния тест през 21 дни след осеменяването, за да се установи стерилността или липсата й и, ако се налага, да се направи повторно осеменяване. 42 дни след осеменяването ветеринарен специалист прави тест, за да се уточнят резултатите от изследванията за стерилност. Тази технология за установяване на стерилност в началните стадии е типична за производственото отглеждане. Едновременно с това тестът дава отговор и на други въпроси (табл. 1). Важен момент е икономическия ефект.
[B%]НИЩО НОВО[%B]
Хормонът на жълтото тяло е сравнително лесен за изследване. На пазара има голямо разнообразие от тест-системи на различни производители. Измерването не е проста работа, но става възможно, благодарение на навлезлите в селското стопанство нови автоматизирани системи. Резултатите от тестовете (в зависимост от момента на провеждане) позволяват да се определи в частност наличието или липсата на еструс.
Жълтото тяло се образува на мястото на съзрелия фоликул след отделянето на яйцеклетката (овулацията) и започва синтезата на прогестерон (хормонът на бременността). Той подтиска съзряването на останалите фоликули, блокира отделянето на гонадотропин рилизинг-хормон, фолико-стимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон. Ендометрията на матката се подготвя за следваща бременност – възприемането на оплодената яйцеклетка и нейната имплантация.
[B%]ВЛОЖЕНИЯТА СЕ ИЗПЛАЩАТ[%B]
За закупуването на апарат за тестиране кооперацията, която притежава 335 млечни крави е заплатила 4900 евро. По три евро е всеки отделен тест. В стопанство, където средният млеконадой е 9200 кг. мляко „съкращаването на периода между две отелвания добавя средно по 3,47 евро към крайната печалба“. Освен това, използването на тестовете позволява да се подобрят общите показатели за възпроизводството в стопанството (табл. 2). Намален е не само сервиз-периода, но се съкращават и промеждутъците между осеменяванията – всичко това на фона на нарастване на дела на използваните еструси и намаляване на разходите по осеменяване.
„Ние можем да подобрим показателите за установяването на еструс“, - казва Моника Заводниок, която отговаря за организацията на работата във фермата. Освен с прогестеронния тест за установяването на еструс в стопанството използват и дневния млеконадой като показател. Въпреки това най-важния метод е наблюдението на животните. „Има още едно важно икономическо преимущество: още 21 дни след осеменяването може да се констатира дали то е било успешно. А това означава, че неоплодените крави могат отново да се осеменяват един полов цикъл по-рано“, - споделя Айзенхут. Всичко това се потвърждава от цифрите: Количеството на повторните осеменявания от 18-ия до 24-ия ден е нараснало от 31 на 40 на сто (табл. 2).

[B%][G%]Коментар на ветеринарния специалист
Вече 2,5 години предлагам прилагането на прогестерония тест. Стопанствата се възползват от него основно след осеменяване. Като правило това се прави на 20-ия ден. Ако нивото на прогестерона е ниско, правим извода, че осеменяването не е успешно и трябва да се повтори. Така се съкращава чувствително периодът между отелванията.
Ако нивото на прогестеронът е високо, между 24-ия и 28-ия ден се прави ултразвуково изследване. Може прогестеронният тест да се повтори на 42-ия ден. За животните, които изискват особено внимание, прогестеронният тест може да се направи още на 12-ия ден след осеменяването. Ако нивото на прогестерон не се е увеличило, значи нямаме активност на жълтото тяло в яйчника. Трябва да се намерят причините и да се вземат мерки. Най-важното е своевременно да се открие проблемът и да се открият неоплодените крави на възможно най-ранен етап.
На практика това става по следния начин: пробите от млякото се носят при ветеринарен специалист. Ако нивото на прогестерон е ниско, фермерът получава съобщение, а ако е високо – не му се обаждат и значи всичко е наред. За някои стопанства прогестеронният тест влиза като стандартна услуга към договора с ветеринаря, при други – той се поръчва при нужда. Мога смело да твърдя, че тестът е икономически оправдано вложение. За една проба се заплащат 8-9 евро, а стопанството може да спести около 75 евро през един полов цикъл. Стопанствата, които са включили теста в стандартната си практика подобряват показателите си по възпроизводството на стадото. Работата не е само в самия тест, а във вниманието, което започва да се отделя на контрола на цикъла като цяло. Наблюденията стават по-целенасочени.
Д-р Зигфрид Модер, Бавария[%G][%B]
[url=https://fermera.bg/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/item/1111-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0.html]От fermera.bg[/url]

 Нека знаем какво се случва
5869
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини