Начало » Новини » Страната
09.07.2013 г.

Институт „К. Малков” - Садово – в помощ на фермерите

След присъединяването на България към ЕС, зърнопроизводството у нас тръгна по нов път. Субсидиите за единица площ и Мерките от ПРСР позволиха да се обнови голяма част от амортизираната ни и морално остаряла земеделска техника. Така, за да бъде нашето производство конкурентноспособно на това от Западна Европа, където и условията са по-добри и субсидиите по-високи, остана да повишим добивите си и да намалим себестойността на продукцията. В това отношение основно влияние оказват три фактора.

Като база служат почвените условия, един консервативен показател, който у нас се характеризира с изключително голямо разнообразие. Това налага точно познаване на почвите за всяка нива, която обработваме. На второ място трябва да посочим метеорологичните условия, един силно променящ се показател върху който не можем да влияем, но с който винаги трябва да се съобразяваме. Третият фактор, това е агротехниката, който изцяло зависи само от нас. Много са разделите на агротехнологиите при различните култури, но един от най-важните си остава – избора на сорт. Той трябва да е съобразен с конкретните почвени условия, с особеностите на микроклимата и с целите и пазара, които сме си избрали за нашето производство. Това изисква отлично познаване особеностите на отделните сортове, като сухо и студоустойчивост, опасност от полягане и оронване, устойчивост на болести, технологични параметри на зърното, пластичност, стабилност и най-вече потенциал за добив. Налага се да бъдем в крак с новото и да сме запознати с последните достижения на селекцията и науката. За тази цел се изгражда мрежа от Демонстративни полета с различните сортове, които се предлагат, за да могат производителите да видят в своя район как се държат отделните сортове. [B%]Едно от полетата в тази мрежа се намира там, където е започнала селекцията у нас преди 131 години и където са създадени 145 сорта при 28 култури – Институтът по растителни генетични ресурси „К. Малков” Садово.[%B]

В международния ден на околната среда и биоразнообразието - 5 юни 2013 г., в ИРГР се проведе „Ден на фермера в Садово”, посветен на 140-годишния юбилей от рождението на Константин Малков – великият агроном на България и 40 години от признаването на уникалния сорт пшеница[B%] „Садово 1” – гордост и емблема на Института. [%B]Тези факти подчертаваха усещането за традиция и академичност, които никога не са липсвали в ИРГР-Садово. На него присъстваха гости от висши аграрни учебни заведения, институти от системата на ССА, асоциации и организации с които активно си партнираме. Разбира се, най-голяма бе групата от фермери, дошли от цялата страна, които работят със сортове създадени в Садово. Получено бе и поздравление за създадените традиции в научно-изследователската дейност от Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Денят на фермера в Садово бе открит от проф. дсн Сийка Стоянова – Директор на ИРГР, която поздрави гостите, запозна ги с постиженията на Института, обяви че целта на срещата е да се демонстрират най-новите сортове създадени в института и предостави думата на доайена на Садовската селекция при пшеницата[B%] проф. дсн Дора Бояджиева.[%B] Тя по неподражаем начин обясни на какво се дължи изключителното дълголетие на сорт „Садово 1” и представи най-новите постижения при пшеницата сортовете „Николай” и „Никибо”, признати през 2012 и 2013 г. Гостите бяха запознати и с другия сорт пшеница признат през 2012 г. – „Гизда”, създаден от доц. д-р Гинка Рачовска. Последва лекция от г-н Марек Скавински, представител на фирма INTERMAG от Полша, която си сътрудничи с фирма „Йонайко” от Ст. Загора, основен партньор на ИРГР за организирането на Деня на фермера. Той представи продукти от растежни регулатори и листни торове, които се изпитват в Института в Садово.

Посетителите имаха възможност да се запознаят и с изложба, посветена на сорт „Садово 1”. [B%]На нея можеха да се видят за първи път и трите най-нови сорта пшеница, сортовете пшеница, от които ще се предлагат семена през 2013 г., четири сорта фъстъци, познати в цялата страна под марката „Садовски фъстък”. [%B]Представени бяха нови предложения за био-земеделието – примитивни пшеници, които се отглеждат с минимални вложения за торове и препарати: еднозърнест и двузърнест лимец, коразан.
След официалното откриване бе посетено Демонстративното поле на Института, където [B%]гостите бяха запознати с 12 сорта пшеница, които през есента ще бъдат на пазара за семена.[%B] Сортовете бяха представени от младите селекционери на института - гл. ас. д-р Благой Андонов и гл. ас. д-р Златина Ур, които направиха кратки характеристики на сортовете: „КМ 135” – един от най-новите и високодобивни сортове на Садово с ниско стъбло; „Фермер” – нов, високодобивен, пластичен, студоустойчив сорт с много добра комплексна устойчивост на болести; „Царевец” – нов, високопродуктивен сорт с изключително едър и много добре озърнен клас; „Гинес” – с висок потенциал за добив, един от най-сухоустойчивите сортове на България, с толерантност към фузариум по класа; „Гея 1” - нисък, ран, сухо и студоустойчив, с едро зърно, най-продуктивния сорт на Садово, търсен и в Турция; „Юнак” – ранозрял, сухоустойчив, високодобивен сорт със силно изразен восъчен налеп; „Диамант” – пластичен, студоустойчив сорт със стабилни добиви по години подходящ за основен сорт и в Северна и в Южна България; „Садово 772” – ранозрял, изключително високодобивен сорт, един от най-подходящите за Южна България; „Боряна” – пластичен и „икономичен” сорт, който дава по-високи добиви на слаби почви и при по-ниски торови норми, с много добра продуктивна братимост и много високи добиви на силни почви и при добро торене; „Мургавец” – с много висок потенциал за добив, голям клас и едро зърно, единствения осилест сорт на Института; „Момчил” – силна пшеница с отлични хлебопекарни качества, едро зърно и високи добиви, признат в България, Турция и Македония; „Победа” – национален стандарт при силните пшеници – група „А”, подобрител на брашната, с отлични технологични и хлебопекарни качества на зърното, най-зимоустойчивия сорт на България, с високи добиви, особено в Северна и Западна България; „Садово 1” – уникален сорт с 40 г. история, несменяем стандарт в ИАСАС за добив и качество от 1975 г. до сега, с екологична пластичност, стабилен в добивите по години, с едро зърно и много добри технологични качества, невзискателен към почва и предшественик. Тук гостите видяха за първи път и най-новия сорт „Никибо” в полски условия.
[B%]Последва представяне на сортовете твърда пшеница „Деница”, ечемик „Поток” и тритикале сорт „Рожен” от ас. Н. Нейков. Асистент Евг. Вълчинова представи единствения български сорт ръж „Милениум”, първия български голозърнест сорт овес „ИРГР Марина”, зимуващия овес „Катан” и пролетния голозърнест овес „Мина”.[%B] Голям интерес предизвикаха еднозърнестия лимец и двузърнестия лимец представени от гл. ас. д-р Г. Дешева. Ас. Гр. Иванов запозна присъстващите със заложения полски опит за изпитване влиянието на растежни регулатори и листни торове, предоставени от фирма „Йонайко”- Стара Загора. Посещението на Демонстративното поле завърши с представените от ас. С. Петрова 2 сорта зимен фуражен грах за зелено – „Мир” и „Весела”, три пролетни сорта фуражен грах за зърно – „Амитие”, „Пикарди” и „Теди”, както и с единствения български сорт вигна (папуда) – „Хриси”. В заключение гостите посетиха специализираната ботаническа градина, където се поддържат редки и защитени видове, български и балкански ендемити. В най-голямата на балканския полуостров генбанка видяха как се съхраняват над 60000 растителни образеца, а в музея се запознаха с историята и успехите на Института.

[B%]За първи път на Деня на фермера в Садово гостите имаха възможност още след представянето на сортовете, от които ще се предлагат семена, да направят заявки за тях.[%B] Така още преди жътва вече има продадени „на зелено” 35 тона семена. Интерес предизвика и предложението от страна на ръководството на ИРГР - Садово за запознаване с примерен договор за съвместно семепроизводство, като 5 фирми бяха заинтересовани и започнаха преговори. Денят на фермера в Садово завърши в приятна обстановка под цъфналите стогодишни липи в двора на института, където в интелигентна среда продължиха разговорите за бъдещата съвместна работа и въвеждането на иновативни решения в земеделското производство.
[B%]Автори: Проф. дсн Сийка Стоянова, Гл. ас. Иван Алексиев[%B]

[B%]Статията е публикувана в новия бр. 7/юли 2013г.- на сп. „Практично земеделие”. Подробно описание на сортовете пшеница и ечемик, които ИРГР-Садово ще предложи на фермерите за есенната сеитба – очаквайте в бр. 9/август 2013 г. на списанието[%B]

 Институт „К. Малков” - Садово – в помощ на фермерите
18848
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини