[B%]Огняна Пенева[%B]
Млекопреработвателите в страната се [B%]подготвят активно да кандидатстват за квотата, определена от Европейския съюз, за износ на краве сирене за САЩ[%B].
Това съобщи за Farmer. bg изпълнителният директор на Националната асоциация на млекопреработвателите в България Диляна Славова.
Държавите-членки от Европейския съюз получават право да изнасят с намалено мито определени количества краве сирене. Тези квоти се разпределят пропорционално мужду държавите членки.
[B%]Основното изискване към мандрите [%B]е да са изнасяли млечни продукти за Съединените щати по квотната система поне през една от предходните три календарни години и че определеният от тях вносител е дъщерно дружество на заявителя,припомниха от фонд „Земеделие”.
Тъй като България досега не е участвала в подобно разпределение, [B%]условията към кандидатстващите български фирми [%B]са да са изнасяли млечни продукти за САЩ.
Страната ни има традиции в износа основно на овче сирене за САЩ, където няма квоти, защото при него няма свръхпроизводство. Сред най-големите български експортьори са пловдивското млекопреработвателно предпирятие „Филипополис” и мандрата от Карабунар „Еко Ф”.
Освен тях в общи договори с американски партньори участват и редица други български мандри, които искат да се възползват от преференцията, предоставена от Евросъюза, поясни Славова.
От фонд „Земеделие” припомнят, че [B%]кандидатите трябва да бъдат регистрирани в отдел „Търговски механизми” [%B]на фонда преди първото си кандидатстване за получаване на разрешително за износ.
Документите за кандидатстване се подават от 1 до 10 септември т.г. Самите лицензии ще се издават до 15 декември 2013г. и ще бъдат валидни от 1 януари до 31 декември 2014 г.
[B%]След свиването на вътрешния пазар млечният сектор [%B]за последните години се активизира към търсенето на нови пазари, съобщиха и от асоциацията на млекопреребатвателите.
От началото на годината редица компании [B%]отчитат ръст в експорта за Русия, Близкия Изток и арабските държави[%B], където традиционно присъствахме преди 25 години, посочи за Farmer.bg Симеон Присадашки, зам. председател на асоциацията.
„Българското сирене отново намери почитатели на руския пазар и след одобряването на мандрите от техните ветеринарни инспектори, колегите реализират все по-големи количества”, посочи още Присадашки.