Начало » Важно за фермера » Пчеларство
19.06.2013 г.

Стрес при пчелите

Промени, които за съжаление намаляват резистентността (устойчивостта) на организма и водят до поява на различни болести

Английската дума „стрес“, преведена на български означава физическо или умствено смущение, което нарушава нормалният ритъм на живота на човека. При работата на пчеларя с пчелните семейства, той волно или неволно предизвиква промени в поведението на пчелите, които действат отрицателно на жизнените процеси в гнездото, тоест стрес.

Стресът при животните и пчелите е състояние, предизвикано най-често от въздействието на външни фактори и не много рядко от самият пчелар, предизвикващо приспособяващите реакции на организма им. Понякога това влияние така нарушава работата на различните системи на организма (дихателна, храносмилателна, отделителна и др.), че той може след това да загине (например при акароза, нозематоза, манова токсикоза и др.).

В резултат на по-слаби стресови въздействия възникват редица физиологични и биохимични изменения при отглеждането на пчелите, които водят до появата на физиологични разстройства и заболявания. Реакцията на организма се сестой в това, че системите, регулиращи физиологията му, предизвикват такива изменения на веществата, които спомагат индивида (пчелата) да оцелее. В повечето случаи тези промени за съжаление намаляват резистентността (устойчивостта) на организма и водят до повята на различни незаразни и заразни болести.

При стресово състояние на пчелите се наблюдават три стадия:
Стадий на тревога – това причинява реакция на организма, поставен при необичайни условия (например, при прекалено опушване на гнездото преди прегледа на семейството);
Стадий на резистентност – в този период организмът се адаптира (приспособява) към стресовия фактор;
Стадий на изтощение – той настъпва, когато стресът е много силен и адаптацията на организма е невъзможна (например при простудяване и прегряване на пилото, химична токсикоза и т.н.)

Много е тясна връзката на профилактиката (предпазването) и борбата с болрестите по пчелите и пилото и въпросът за въздействието на стрес-факторите. Например, при несвоевременно поставяне на магазините (корпусите) преди първата главна пчелна паша, пчелното гнездо се пренаселва с пчели, които започват да бездействат и се натрупват на лицевата стена на кошера. Нарушава се нормалният ритъм на работа на семейството и се сездават условия за роево състояние.

Нерядко настъпва прегряване на пилото, което е една от причините, благоприятстващи бързото проявяване и по-тежко протичане на американския гнилец. Резките температурни промени също имат стресово въздействие върху организма на пчелните индивиди. Те се наблюдават при неспазване на ДЗПП, когато пчелните семейства се транспортират неправилно, отглеждат се през тежкия зимно-пролетен период с недоброкачествени хранителни запаси, в неремонтирани кошери и са предпоставка за появата на различни заразни заболявания (нозематоза, манова токсикоза, европейски гнилец, кисел гнилец и др.).

Същото се наблюдава, когато се използват неподходящи хранилки, поилки, непитейна вода или пчелите имат достъп до нехигиенизирани тоалетни, септични ями и т.н., вследствие на което семействата заболяват от септицемия, паратиф или коликобактериоза.

Замърсяване на водата и растителността с токсични химични продукти (пестициди, отпадъци от химическата промишленост и др.) е причина за заболяване и ненормалното развитие на семействата, за появата на дадена болест (например, химически токсикози, колапс на пчелните семейства и др.).

Необоснованото използване на ветеринарномедицински продукти (ВМП) като антибиотици, сулфонамиди и др.при отглеждането на семействата също може да предизвика не само стресово състояние, но и замърсяване на пчелните продукти с вредни за здравето на пчелите и човека остатъчни вещества. Неправилното третиране на пчелните семейства с ВМП против вароатоза, често е довеждало до тежки стресови ситуации, вследствие на които настъпват кражби, нападения и задушаване на пчелите.

Всички тези стресови фактори и като добавим към тях и вароатозата по пчелите и свързаните с това смесени заболявания, предизвикани от различни патогенни възбудители (вируси, бактерии, гъбички и др.) доведоха до един от най-големите проблеми в съвременното пчеларство – колапсът на пчелните семейства, вследствие на което загинаха и продължават да загиват много семейства навсякъде по света.
Горепосочените стресови фактори не всякога водят до появата на определени заболявания, но при всички случаи нанасят значителни щети на пчеларството, без да се осъзнава, че загубите на пчели и техните продукти се дължат на тях.

Пчеларите не трябва да забравят, че животът на пчелите протича по определена генетична щампа и всяка несъобразена практика при работа с тях неизменно довежда до стрес, който е с непредвидима продължителност и последствия за пчелното семейство. Д-р Наско Кирилов, двм, предоставено от fermera.bg 

Стрес при пчелите
17672
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини