Съюзът на преработвателните на плодове и зеленчуци (СППЗ) започва съвместен проект с шведската компания „John Bean Technologies” AB (Фриго Скандия) за прилагане на иновативни практики при индустриалното замразяване на плодове и зеленчуци, съобщиха от организацията.
Изпълнението ще продължи до март 2015 г. и включва поредица от семинари и практически упражнения.
Проектът е насочен в помощ на преработвателите, за които е важно да въведат иновативни технологии и да прилагат европейските нормативни изисквания, така че да бъдат конкурентни на пазара.
Ще бъде разработен анализ за състоянието и динамиката в сектора „Индустриално замразяване на плодове и зеленчуци в България, Швеция и Европейския съюз”.
Близо 150 бизнесмени от различни фирми ще бъдат обучени и по различни теми като европейски изисквания, норми и стандарти при замразяването на плодове и зеленчуци, иновативни методи в замразяването и др.
Двугодишният проект включва и споделяне на опит между производителите от Швеция и Словакия. Ще бъдат отпечатвани и брошури и помагала, които ще бъдат представяни на спациална интернет страница, която ще бъде създадена.
Проектът се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".