Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
30.05.2013 г.

МЕГАТРОН ПРЕДСТАВИ УНИКАЛНА НОВА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА СИНХРОНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА МЕЖДУ МАШИНИТЕ НА ПОЛЕТО

ОТ ТАЗИ ГОДИНА МЕГАТРОН Е ОФИЦИАЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА JOHN DEERE WATER

За Стефан Христов, генерален мениджър на фирма „МЕГАТРОН”, която е изключителен представител на американския концерн JOHN DEERE за България, участието в такива специализирани изложения е не толкова да се показват машините, а да се демонстрират новите технологии и иновационни разработки.

По време на селскостопанското изложение БАТА АГРО, фирма „МЕГАТРОН” организира редица полеви демонстрации, на които бяха представени голяма част от земеделските машини с интересни нововъведения в тях. Посетителите имаха възможност да разгледат и изцяло новото поколение трактори с марката JOHN DEERE, модели от 2013 година с мощност от 100 до 600 кс.

 

„Уникалното и новото, което показваме на нашите демонстрации по време на изложението, е системата на John Deere за синхронизация между машините. Посетителите, имаха възможност да видят в реално време синхронизираната работа между комбайн и трактор. Цялата поредица от демонстрации премина при изключителен интерес от страна на земеделските стопани. Те наблюдаваха как трактор и комбайн JOHN DEERE се движиха в абсолютен синхрон. Системата на John Deere за синхронизация на машини е разработена, за да оптимизира, както работата на комбайна по време на жътва, така и логистиката. Ето как работи тя - при напълване на бункера на комбайна, операторът без да спира "извиква" през интернет най-близкия трактор с ремарке. Когато тракторът доближи комбайна, оператора на комбайна поема управлението на трактора. Така двете машини се движат успоредно една на друга, като трактора копира посоката на движение на комбайна до пълното му разтоварване. Операторът на комбайна може да ускори или намали хода на трактора, така че ремаркето да се напълни равномерно със зърно. След като разтовари, комбайнерът освобождава трактора и оператора на трактора отново поема управлението му. Тази революционна система позволява отлично оптимизиране на логистиката по време на жътва, като пести време, намалява разходите за гориво и позволява комбайна да работи непрекъснато, което гарантира бързото и навременно прибиране на реколтата. Така един трактор с подходящото ремарке, успешно може да обслужва два комбайна, като информацията се изпраща автоматично и трактора следва комбайна. Ние демонстрирахме възможностите на тази система с комбайн John Deere модел S690i и трактор модел 8360R със зърнено шнеково ремарке Interbene 25 на френската компания Perard. Но най-важното, което искам да отбележа е, че тази технология за управление на една машина от друга, е възможна само при машини с марката JOHN DEERE.” разказа г-н Христов.

 

Стефан Христов подчерта, че за тази нова технология свързана със синхронизацията на машините не се изисква специално обучение на операторите. Единственото изискване е машините да бъдат JOHN DEERE. Цялата тази технология е възможна единствено и само, ако комбайна и трактора са от тази марка. Технологиите вече напреднаха невероятно, било за мобилни телефони, компютри и всякаква друга техника. Самият софтуер е направен така, че да бъде максимално улеснен и удобен за операторите, и един средно интелигентен човек, който може да работи с GSM, може да обслужва такава машина.

„Другата новост, която показваме на изложението БАТА АГРО това е технологията за вградена телематика.  Благодарение на нея фермерите получават пълно и подробно описание на площите, които обработват, както и справка за направените разходи. След това подадената информация минава във формат, който е необходим при очертаване на площите в ДФЗ. Използва се и при вземане на почвени проби във връзка със зелените плащания. Така клиентът получава цялата необходима информация, която трябва да предостави на ДФЗ, за да си получи съответните плащания. Освен това тази технология позволява на фермерите да вземат информирани бизнес решения и да предвидят разходите си за следващата година на база на вече събраните данни, което преди просто не беше възможно.”

 

Относно драстичните климатични промени у нас и продължителните засушавания, Стефан Христов сподели, че трябва да се направи всичко възможно водните ресурси у нас да бъдат използвани максимално ефективно. От тази година „МЕГАТРОН” е официален представител и на JOHN DEERE WATER, което е друго основно направление в американската фирма, занимаващо се с едно по-специфично капково напояване - подземното. JOHN DEERE е лидер, при разработките и внедряването на този вид напояване. Подземното напояване е коренно различно от познатите до сега у нас модели на капково напояване. Различното е, че се полагат подземни магистрали на дълбочина 50 см, а ефективната им експлоатация е в рамките на 20-30 години. По този начин се постига максимално оползотворяване на водата. От друга страна, за да може да се приложи тази технология, трябва да има гарантиран водоизточник, както и стопаните да имат договори за ползване на земята, или да е тяхна собственост. Добивите са многократно по-високи, водата се използва ефективно, всички подхранващи торове минават през системата за напояване, което намалява значително разходите в едно стопанство, особено за зърнопроизводство, царевица, слънчоглед и др. култури на големи площи. За овощни градини е добре да се прилага познатото до сега капково напояване.

 

 „До сега в България тази технология на подземно напояване не е прилагана. Тази година „МЕГАТРОН” стартира с няколко пилотни проекта, и е в процес на преговори с някои големи селскостопански производители у нас.  Технологията работи успешно в Италия, Испания и други страни в Южна Европа, но най-вече в Съединените щати, където от се прилага от 20 години. При този начин на поливане, добивите са много по-високи от конвенционалното поливане тип PIVOT или ФРЕГАТА. Предвид и новият програмен период, се очаква в поливното земеделие да има добри перспективи и програми. Това е обещаващо бъдеще за България, защото всички сме свидетели на променящите се климатични условия. За размера на инвестицията няма фиксирана сума, защото за всеки желаещ да направи такава система, се прави индивидуален проект в зависимост от дебита, от вида на водоизточника, от големината на полето. Със сигурност тази инвестиция е съпоставима с инвестицията за изграждане на една система централен PIVOT или ФРЕГАТА, а ефективността е много по-голяма. Самото изграждане на полето е еднократно, а експлоатацията е многократна. В България е много трудно да се остави какъвто и да е метал на полето без охрана, а в дадения случай предимствата са много големи и се надявам да се утвърди като тип технология.” сподели Стефан Христов.

МЕГАТРОН ПРЕДСТАВИ УНИКАЛНА НОВА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА СИНХРОНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА МЕЖДУ МАШИНИТЕ НА ПОЛЕТО
15464
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини